PROFESOR USTAVNOG PRAVA

Nurko Pobrić: Nema bitne razlike između dogovorenog i onog šta sada stoji u Statutu Mostara

Pojasnio nam je da će budući vijećnici Gradskog vijeća Mostara najprije, formalno, morati usvojiti Statut kojeg je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik za BiH, Pedi Ešdaun

Pobrić: Najprije će morati usvojiti Ešdaunov Statut. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

18.6.2020

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava komentarišući dogovoreni model o načinu izbora u Gradsko vijeće Mostara kazao nam je da je u suštini primijenjena odluka Ustavnog suda BiH i „da se ništa bitno neće promijeniti“. 

- Dakle, po meni nema bitne razlike između ovoga što su dogovorili i onoga što sada stoji u Statutu Mostara, odnosno Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar. Tačno je, naravno, da je raspored po izbornim jedinicima drugačiji, jer to je osnovna primjedba u odluci Ustavnog suda BiH da srazmjernost ili težina glasa mora biti drugačija, a ne da sve izborne jedinice odnosno gradska područja biraju isti broj kao što je to bilo. To je bila suština i to se izmijenilo, ali je ostalo to da se bira najviše po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri te jedan iz reda ostalih. Prema tome, nikakve suštinske razlike nema – rekao nam je prof. Pobrić.

Pojasnio nam je da će budući vijećnici Gradskog vijeća Mostara najprije, formalno, morati usvojiti Statut kojeg je 2004.godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik za BiH, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), a potom izmjene i dopune statuta koji je usagalašen između SDA i HDZ BiH.


Prof. Pobrić: Nikakve suštinske razlike nema. Avaz

U komentaru na dio dogovora koji se odnosi na to da će predsjednik Gradskog vijeća imati pojačane ovlasti koje se ogledaju u suspenzivnom dejstvu odluka gradonačelnika do zauzimanja stava na Vijeću, profesor Pobrić je napomenuo da nije vidio dokument u kojem je to navedeno.

Međutim, kazao je da organ izvršne vlasti može suspendovati i to privremeno odluku zakonodavnog organa ako smatra da je nezakonita do odluke Ustavnog suda, a ne, kako je naveo, obrnuto.

U komentaru na supotpis za finansijske transakcije, prof. Pobrić je kazao da mu to „djeluje kao neka vrsta dvovlašća u Mostaru kada su u pitanju finansije“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.