SUĐENJE

Mektić i ostali: Problemi sa dobavljačem vatrogasne opreme

Optužnica tereti bivšeg ministra sigurnosti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva za period 2015. – 2017. godine

Mektić nakon ročišta. M. Aščić

Avaz.ba / BIRN

18.6.2020

Prva svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Draganu Mektiću i ostalima, optuženim za zloupotrebu položaja, ispričala je kako su vršena ugovaranja i plaćanja prilikom realizacije projekta koji je finansirala Evropska unija (EU), piše BIRN

Bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića, te Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva za period 2015.–2017. godine.

Lejla Hodžić, šef Odsjeka za materijalno-finansijsko poslovanje u Ministarstvu sigurnosti, kazala je da je projekat finansirala Evropska komisija sa 160.000 eura, a da je učešće BiH iznosilo oko 30.000 eura i ogledalo se kroz rad zaposlenih.

Ona je rekla da je ugovor s Evropskom komisijom zaključen krajem 2014. i da ga je, koliko se sjeća, potpisao tadašnji zamjenik ministra Mladen Ćavar.

Navela je da su Agić iz Ministarstva i ona radili na tom projektu bez naknade, a da su se naknade plaćale projekt menadžeru i još jednoj osobi po ugovoru o djelu, koji je sastavljen u pravnom odjeljenju.

Hodžić je precizirala da su u budžetu projekta bili predviđeni iznosi za plaćanje naknada za te osobe.

Govoreći o nabavci vatrogasne opreme kroz projekat, svjedokinja je ispričala da je prvi tender, na koji su se javile dvije firme, bio poništen u aprilu 2017. godine, a da se na drugi konkurs putem otvorenog postupka javila samo firma “Teh-Projekt inžinjering” iz Rijeke, koja je i izabrana.


Draga Mektić. M. Aščić

Hodžić je kazala da su se javili problemi kada je ta firma javila da ne mogu ispoštovati rok isporuke i da traže izmjenu veličina vatrogasnih rukavica. Ona je navela da je Agić predlagao da se raskine ugovor i da su razmatrali rješenja u okviru zakonskih mogućnosti, te da je Mektić potpisao aneks ugovora kojim je produžen rok i odobrena zamjena veličina rukavica. 

S ankesom je, kako je dodala, produžen i rok za dostavljanje garancija za dobro obavljen posao, koji je firma dostavila. Hodžić je kazala da je ugovor realizovan po odredbama aneksa. 

Na pitanje Mektićeve Odbrane šta bi bilo da nije potpisan aneks, svjedokinja je rekla da se ugovor s Evropskom komisijom više nije mogao produžavati.

- Više se ne bi mogao novac iskoristiti - rekla je Hodžić i dodala da nije bilo drugoplasirane firme sa kojom bi se mogao zaključiti ugovor.

Odbrana je napomenula da je Mektić imenovan za ministra 15. aprila 2015., nakon što je zaključen ugovor s Evropskom komisijom.

Hodžić je kazala da je u ugovoru s EU bilo predviđeno da će firma “Revizor” obaviti revizorski posao. 

Govoreći o angažovanju edukatora, svjedokinja je navela da je iz Sektora za zaštitu i spašavanje došao dopis sa razlozima zašto ne bi trebalo raspisivati tender, sa čime se saglasila i Evropska komisija.

Ona je potvrdila da su angažovane firme “Optigraf” i “Vizija” za štampanje određenih materijala. Kako je navela, poslovi su bili vrijedni manje od 6.000 KM i išlo se na direktni sporazum. Dodala je da je te poslove obavljao stručni saradnik za nabavke Bojan Mališ.

Mektićeva braniteljica Senka Nožica predočila je svjedokinji nekoliko odluka o sklapanju direktnog sporazuma sa tim firmama, koje je potpisao Mektić. Hodžić je potvrdila da su na dokumentima njen, te parafi Mališa, pomoćnika za pravne poslove i sekretara Ministarstva. Složila se da je svako iz svog domena poslova ocjenjivao akte.

Svjedokinja je kazala da Garaplija nije bio član komisije prilikom izbora određenih kandidata.

Golijanin je optužen kao šef kabineta ministra, Agić kao pomoćnik u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu. Na teret su im stavljene zloupotrebe prilikom nabavke vatrogasne opreme i angažovanja saradnika.

Odbrane su se protivile prijedlogu Tužilaštva za donošenje naredbi bankama, ističući da se finansijska istraga ne može voditi nakon podizanja optužnice, piše BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.