RASTE VODOSTAJ RIJEKE

Bosna u Maglaju za sada ne prijeti izljevanjem iz korita

Na mjernim mjestima vodostaj se prijepodne kretao od 99 centimatera koliko je bilo u Liješnici, 186 u Kosovi, 287 i 220 na mjernim mjestima Maglaj i Maglaj grad te do 302 centimetra u Ulišnjaku

Piše: N. Br. / Avaz.ba

22.6.2020

Rijeka za sada ne prijeti kućama. N. Bradarić

Obilne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanje nivoa većih rijeka i njihovih pritoka gotovo na cijelom području Federacije BiH

Raste i vodostaj Bosne u Maglaju, kao i njenih pritoka, Jablanice i Liješnice. Na mjernim mjestima vodostaj se prijepodne kretao od 99 centimatera koliko je bilo u Liješnici, 186 u Kosovi, 287 i 220 na mjernim mjestima Maglaj i Maglaj grad te do 302 centimetra u Ulišnjaku.

Od poslijepodnevnih sati vodostaj je porastao od 30 do 50 centimetara u zavisnosti od mjernog mjesta. Kako smo saznali u Službi Civilne zaštite, nije bilo dojava sa terena da Bosne i njene pritoke eventulano ugrožavaju imovninu građana i infrastrukturne objekte, puteve i mostove. Pripadnici Civilne zaštite prate stanje na terenu. 

Inače, do posljednjih padavina, nivo Bosne bio je vrlo nizak, ispod 50 centimetara. U maju 2014. godine kada su i maglajsko područje pogodile katastrofalne poplave nivo Bosne bio je preko devet metara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.