TRAVNIK

Skupština SBK usvojila rebalans: 5,6 miliona KM za pomoć privredi

Zaduženje je samo za isplatu plaća, ne za pomoć privredi, smatra Selimović

Sa sjednice: Odbijeni amandmani opozicije. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

22.6.2020

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici u Travniku rebalans kantonalnog budžeta u iznosu od oko 214 KM.

To je, kaže kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić, za pet miliona manji budžet u odnosu na prvobitni za 2020. godinu.

- Pravili smo uštede gdje god se to moglo. Na plaćama 1,4 miliona, na materijalnim troškovima i izdacima 4,5 miliona KM, na nabavi stalnih sredstava 1,5 miliona KM. U budžetu su i sredstva MMF-a na koja računamo, jer bi bez njih proračun bio u ogromnom problemu - kazala je Plavčić.


Korona zakon

Također, zastupnici su po skraćenom postupku usvojili i Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, popularni Korona zakon.

- U rebalansu smo za pomoć privredi predvidjeli 5,6 miliona KM. Sredstva su nedostatna ali moramo znati da imamo prioritete. Na prvom mjestu su kreditne obaveze kantona, pa neto plaće svih budžetskih korisnika - rekla je.

Vlada je od Skupštine dobila i saglasnost za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju na transakcijskom računu, čime će zapravo moći iskoristiti limit na računu od tri miliona KM.

- To je overdraft zaduženje i to je isključivo iz sigurnosnih razloga, ako sredstva MMF-a ne stignu. Vjerujem da nam takav kredit neće trebati - rekla je Plavčić.


Usvojen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. D. Pucar

Javni prihodi

Blagi rast u prikupljanju javnih prihoda nastavljen je i u šestom mjesecu, za kojeg ministrica predviđa da će biti na nivou iz juna prošle godine.

Opozicija je spremila veliki brok amandmana koje su zastupnici većine u Skupštini odbili. Tako SDP-ovac Senad Selimović smatra je riječ o kozmetičkom rebalansu.

- Korona zakon donesen je kasno, ne može nikakve efekte postići. Neadekvatan je i izdvojeno je premalo novca. Ovo je samo pravdanje Vlade za nerad koji se događa godinama. Zaduženje je samo za isplatu plaća, ne za pomoć privredi. Izbjegava se napraviti jedan suštinski rez da svi korisnici budžeta solidarno podnesu teret krize i pomognu radnicima u realnom sektoru - rekao je Selimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.