BORBA NA DVA FRONTA

Jovanović za "Avaz": Situacija bolja, milionske štete, plašimo se novih klizišta

U pripravnosti je bio i ronilački klub "Vidara" iz Gradačca, ukoliko bi se ukazala potreba za spasavanjem

Zoran Jovanović. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

23.6.2020

Zoran Jovanovićdirektor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, za "Avaz" je potvrdio da se stanje na ovom području po pitanju padavina i poplava stabilizira.

- Nivo vode u koritima rijeka opada i to brzo. Na terenu smo i pratimo situaciju. Izvještaji su povoljni. Međutim, imamo posljedice od jučerašnjih padavina, poplavljena područja pokušavamo stabilizirati, posebno stambene i poslovne objekte - ističe Jovanović.

Najviše su stradale Živinice, mjesna zajednica Đurđevik i Višća, zatim Stupari koji pripadaju općini Kladanj. 

- Dobili smo pomoć i Federalne uprave civilne zaštite u vidu pumpi za izbacivanje vode i isušivača zraka, kako bismo mogli izbaciti vodu iz stambenih i poslovnih objekata iz ugroženih područja. Jako je rano govoriti o štetama. Kiša je stala, rijeke se povlače, ali već imamo preliminarne procjene. Moram napomenuti da nas nije zadesila nesreća samo jučer. Ovo traje od 1. juna, kiše padaju neprestano i imali smo proglašenje stanja prirodne nesreće u gradu Lukavac, kada su poplave pogodile pet mjesnih zajednica. Poslije toga smo imali katastrofalan grad na području Gradačca. Ljudima su uništeni poljoprivredni rodovi. Štete su milionske - kaže Jovanović.

Naglašava da svaki objekt koji je poplavljen ima štetu koju treba sanirati. 

- To iziskuje materijalna sredstva, ali već radimo procjene. U skladu sa zakonskim procedurama ćemo postupiti, pomoći nižim nivoima vlasti, a onda, usljed nedostatka sredstava, obratiti se višim nivoima vlasti BIH. Jučer je cijeli dan bilo kritično u Živinicama. Poplavljeno je više od 100 objekata u naselju Đurđevik. Imali smo i evakuaciju stanovnika, a na svu sreću bez ljudskih žrtava - kaže Jovanović.

Jovanović: Istovremeno se borimo s koronavirusom i poplavama. Arhiv

Podsjeća da su i u Srebreniku u naselju Špionice evakuirali ljude iz mjesne ambulante te da se u akciju uključila i Gorska služba spašavanja Srebrenik.

- U pripravnosti je bio i ronilački klub "Vidara" iz Gradačca, ukoliko bi se ukazala potreba za spasavanjem - kazao nam je Jovanović. 

"Avaz" je jučer objavio da je samo jedan pripadnik Civilne zaštite u Živinicama na terenu jer su ostali u samoizolaciji zbog koronavirusa.

- Nedavno je bilo obilježavanje dana grada Živinice. Tamo su bili visoki zvaničnici Federacije i s nivoa države. Nažalost, pokazalo se da je predsjedavajući Vijeća pozitivan na koronavirus, a svi ostali koji su bili tu u blizini, na tom skupu, dobrovoljno su otišli u izolaciju, dakle svjesno i odgovorno. Mi se istovremeno borimo i protiv korone, a zadesila nas je i ova nesreća i poplave - ističe Jovanović.

Dodaje da se pojavilo i dosta klizišta u Tuzlanskom kantonu.

- Trenutno ih ima od 60 do 70. Zabrinjava nas otopljavanje, sušenje zemlji i pojava novih klizišta, kao i aktiviranje starih. To je neminovna posljedica poslije poplava - zaključuje Jovanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.