FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE SAOPĆILA

Zbog padavina stanje u općini Čelić se pogoršava

Vodostaji rijeke Šibošnice i Gnjice je u porastu i prijeti brzom izlivanju

Poplavljena poljoprivredna zemljišta. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

22.6.2020

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite prikupio je podatke s terena vezane za vodostaje i poplave rijeka na području Tuzlanskog kantona.

U gradu Gračanica nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac u 7 sati, iznosio je 323,80 centimetara i u porastu je. Naglašavaju da je  300 centimetara vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere od poplava. Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje u naselju Špionica gdje je poplavljeno 20 stambenih objekata i oko 400 dunuma poljoprivrednog zemljišta. 

U naselju Gornji Srebrenik poplavljena su dva stambena objekta i pojavila se dva nova klizišta koji ugrožavaju kuće. Površinske vode poplavile su i dvije kuće u naselju Potpeć „Blagići“. 

U naslju Lisovići, poplavljeno je više stambenih objekata i pričinjena je veća šteta na poljoprivrednim usjevima, dok se u  naselju Zahirovići aktiviralo novo klizište koje je napravilo prekid puta Kurtići-Zahirovići. 


Poplave prijete smabenim objektima. Arhiv

- U naselju Crveno Brdo došlo je do aktiviranja novog klizišta na putu Jasenica-Memići u dužini od 20 metara, dok je u naselju Tinja staro selo, potok koji je nadošao uništio je most koji spaja Tinju sa Starim Selom - rekli su iz Operativnog centra.

Na području općine Kladanj došlo je do izlijevanja svih vodotoka, Drinjača, Suha, Gostelja i bujičnih potoka. Poplavljeno je oko 40 stambenih objekata. Na magistralnom putu M-18 u Stuparima saobraćaj se odvija otežano.

Na području Živinica, rijeka Spreča i bujični potoci ugrožavaju stambene objekte u naseljima Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice, Suha, a pripadnici civilne zaštite su na terenu.

- Stanje na prostoru općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavinama se pogoršava. Vodostaji rijeke Šibošnice i Gnjice je u porastu i prijeti brzom izlivanju. Lokalne rječice i potoci su se izlili iz svojih korita i plave lokalne puteve što otežava normalno odvijanje saobraćaja te je evidentno da se na velikom broju lokalnih, ali i regionalnih putnih pravaca saobraćaj odvija jednom trakom uz veliki oprez učesnika u saobraćaju. Najveće probleme lokalnom stanovništvu zadaju bujični potoci koji su već izliveni na poljoprivredno zemljište i iz sata u sat ugrožavaju i stambene objekte. Najteža situacija je u naselju Brnjik, Drijenča, Nahvioci, Šibošnica i Čelić. Prijavljena su tri nova klizišta i aktiviranje 14 starih klizišta koja ugrožavaju lokalne puteve i stambene objekte - saopćeno je iz Civilne zaštite dodajući da su svi raspoloživi djelatnici na terenu, prate dešavanja i prikupljaju informacije te pružaju pomoć gdje je potrebna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.