SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA BIH

Počela sjednica Doma naroda Parlamenta BiH: Danas o budućnosti VSTV-a

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o sistemu državne pomoći

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

25.6.2020

Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu.  

Tokom današnje sjednice delegati trebali bi razmatrati nekoliko bitnih tema, među kojima su VSTV.

koje donose neophodno usklađivanje sistema državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu koji je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića i predviđa da mandat Vijeća prestaje 15. juna 2020. godine.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu. 

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija".

Delegati bi trebali razmatrati Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za imenovanje zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.