SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA BIH

Špirić: Mržnja prema Dodiku i SNSD-u neće rješiti niti jedan problem u BiH

Sigurno je da je stvoreno stanje i atmosfera da pravosuđe nije uređen sistem, kaže Špirić

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

25.6.2020

Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu bio je u fokusu delegata i u nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta BiH. 

Delegat SDP-a Denis Bećirović kazao je da građanima BiH treba nezavisan i moderan pravosudni sistem.

- Sad to nije tako. Stanje u pravosuđu je loše i to je konstantovano i u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Da li ima iko ko je zadovoljan stanjem u pravosuđu. Naš strateški cilj je članstvo u EU i moralo bi nas interesirati kako oni gledaju na taj pravosudni sistem. I oni su nezadovoljni, a uložili su milione u reformu. Zato sam protiv mišljenja Ustavnopravne komisije, podržat ću ovaj zakon – istakao je Bećirović.

Dodao je da je najeklakantniji primjer afera „Referendum“.

- Zašto Milorad Dodik nije sankcionisan zbog toga, a sve je jasno. Zakon se mora provoditi, jednak je za sve. Ovaj zakon ne rješava sve, ali barem predstavlja korak naprijed – naglasio je Bećirović.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat SDA Asim Sarajlić ovom prilikom poručio je da se delegati u svojim rasprava trebaju držati teme kako je ona navedena na dnevnom redu.  

- Ja sam glasao za na Ustavnopravnoj komisiji, smatram da postoji osnov za ovako nešto. Zakon je podnesen 2. marta, a rokovi koji su ovdje navedeni nisu realni, ali to se može korigirati. Mi ovdje imamo priliku da se izjasnimo i o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije. Zakon je prošao jedan dom ovog Parlamenta i ima pravo da bude pred ovim domom – istakao je Sarajlić.

Dodao je da stanje u pravosuđu nije dobro.

- Ne možemo praviti paralele između Kreso i Salihovića i sadašnje postavke nije na dnevnom redu, kao ni da dovodimo Dodika u kontekst ove priče. Stanjem je očito samo zadovoljan ruski ambasador – rekao je Sarajlić.

Dopredsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) ovom prilikom kazao je da mržnja prema Miloradu Dodiku i SNSD-u neće rješiti niti jedan problem u ovoj državi.

- Sigurno je da je stvoreno stanje i atmosfera da pravosuđe nije uređen sistem. Nije reforma pravosudnog sistema samo VSTV, ima i onih kojima je cilj da naprave anarhiju u pravosuđu. Nije reforma samo kadrovanje u pravosudnom sistemu, to je ono što treba primijeniti. Imam osjećaj da se preko VSTV-a želi ući u destrukciju – smatra Špirić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Nakon zaključenaja rasprave, većinom glasova odbijen je Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.