PREDSJEDNIK HDZ-A PORUČIO

Čović o odluci Republike Hrvatske: Nemojmo pasti u napast izljeva osjećanja

Malo se ljutimo kad nam dođe poruka iz Hrvatske pa je dočekamo na različite načine, kazap je Čović

Čović govorio u Mostaru. HDZ BiH

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

26.6.2020

Posljednju odluku nadležnih organa Hrvatske o potrebnoj 14-dnevnoj samoizolaciji za građane koji dolaze iz Bosne i Hercegovine prokomentirao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Malo se ljutimo kad nam dođe poruka iz Hrvatske pa je dočekamo na različite načine jer je nas upravo ograničavanje našeg kretanja iscrpilo u prethodna dva ili tri mjeseca psihološki i drugi način - kazao je Čović sinoć u Mostaru prilikom obilježavanja akcije "Lipanjske zore".

Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa i najnovije poruke iz susjedne zemlje, rekavši kako Hrvati trebaju jasno kazati da su dio hrvatskog naroda te na jedan mudar način i s jasnom komunikacijom s onima koji donose odluke vrlo brzo djelovati da se te odluke promjene. 

- Hrvatski narod je jedinstven narod s obje strane ove naše granice i to neće nikakva društvena, i bilo kakva evropska i slična granica promijeniti, pa i u ovim iskušenjima nemojmo pasti u napast izljeva osjećanja. Ostanimo zbijenih redova jer ćemo na taj način poslati jasnu poruku i predstavnicima druga dva naroda u BiH, međunarodnim institucijama i braći u Republici Hrvatskoj da je ovo domovina hrvatskog naroda, na koju smo ponosni i koju želimo organizirati na način da nas predstavljaju legitimni predstavnici u svakom dijelu BiH - kazao je Čović.

Odluka Hrvatske došla je nakon povećanog broja zaraženih koronavirusom, a onda podrazumijeva da sve osobe koje dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije moraju ići u 14-dnevnu samoizolaciju nakon ulaska u njihovu zemlju. Burne reakcije, posebno građana BiH, mogle su se čuti posljednjih dana.

Odluka vrijedi i za osobe koje imaju državljanstvo Hrvatske, a u samoizolaciju idu i oni koji imaju negativan test na koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.