O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI

Mehmedović: Neki ministri su pokazali da se s interesima BiH ne može kalkulisati

Ključno je pitanje zašto zajednička sjednica nije u javnosti bolje prezentirana s jasnim otvorenim pitanjima, naveo je Mehmedović

Šemsudin Mehmedović. Printscreen

N. Aj.

20.6.2023

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na društvenim mrežama je prokomentirao zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara.

- Zajednička sjednice Vlade RH i Vijeća ministara, (ako do iste dođe), mora odgovoriti na ključna pitanja koja su godinama sporna: imovina BiH u Hrvatskoj i pitanje granice.

Ključno je pitanje zašto zajednička sjednica nije u javnosti bolje prezentirana s jasnim otvorenim pitanjima.

Nažalost, nedavno smo svjedočili prodaji državne imovine BiH, luke Šipad turskoj kompaniji. To je težak udarac za BiH u trenutku kad se kani riješiti pitanje državne imovine u BiH i pokazuje da države koje se predstavljaju kao prijatelji BiH prave modele za vlastite interese preko državne imovine BiH, kako bi utjecale na finalni model - naveo je Mehmedović.

Dodao je da Hrvatska može biti partner BiH na putu ka EU, ali samo ako ne dovodi u pitanje interese svih naroda i građana BiH i prihvata BiH kao suverenu državu.

- Otvoreno ignorisanje vrlo krupnih problema s imovinom BiH u Hrvatskoj i pitanjima granice pokazuje da je Hrvatska u zadnjih 27 godina imala dvostruke i zakulisane namjere.

Imali smo i ranije zajedničke sjednice u ovom formatu, ali rezultati su prilično ništavni kad je u pitanju interes BiH.

Za rezultate ove sjednice najodgovornijim smatram strane mentore i partnere trojke, jer ćemo znati da li zaista postoji neko iskreno partnerstvo prije svih OHR-a s trojkom ili je to fingirani narativ koji služi da nađe novog krivca za stare, godinama postojeće probleme čija srž se krije u presudama Haškog tribunala o UZP-u. 

Neki ministri u Vijeću ministara su ipak pokazali, bar formalno, da se s interesima BiH ne može kalkulisati - naveo je Mehmedović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.