DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA U GORAŽDU

Čengić začuđen reakcijom institucija u BPK: Pismo sam poslao iz moralne odgovornosti prema pacijentima

U ovom slučaju obratio sam se jedinoj osobi koja ima ovlasti i mehanizme da brzo utvrdi u čemu je problem i da isti riješi, naveo Čengić

Edin Čengić. Avaz

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

26.6.2020

Nakon pisma upućenog direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, te reakcije predstavnika Ministarstva zdravstva BPK, Kantonalne bolnice i Zavoda zdravstvenog osiguranja, direktor Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu Edin Čengić izrazio je čuđenje što predstavnici institucija i ustanova reagiraju na nešto što nije pomenuo.

- Svi potpisnici ističu dobru saradnju između BPK i KCUS-a, koju ja nisam ni spominjao ni osporavao. Ja sam samo ukazao na stvaran problem koji imamo, a to je činjenica da zadnjih dana ne dobivamo na vrijeme iz KCUS-a rezultate analiza testova koje šaljemo – navodi Čengić.

On ne osporava ažurnost KCUS-a iz perioda trajanja stanja nesreće, kada su rezultati analiza pacijenata bili poznati unutar 24 sata.

Čengić dodaje da je iskoristio svoje demokratsko pravo da kao slobodan građanin podijeli sadržaj pisma na svom Facebook profilu te da kao direktor ima pravo da se obrati bilo kome.

- U ovom slučaju obratio sam se jedinoj osobi koja ima ovlasti i mehanizme da brzo utvrdi u čemu je problem i da isti riješi, kao što sam se do sada obraćao slobodno stotinama pravnih i fizičkih subjekata kada god se desilo nešto u radu Doma zdravlja što je iziskivalo potrebu za tim. Spominjanje Kantonalne bolnice od strane ministra i osobe koja obavlja funkciju direktora te javne ustanove smatram blago rečeno suvišnim, jer ni ja tu ustanovu nisam nigdje u pismu spomenuo. Ovdje se radi isključivo o problemu pacijenata korisnika usluga Doma zdravlja kojima ljekari naše ustanove izdaju uputnice, a ZZO odobrenja za liječenje na KCUS, a koji, na osnovu pismene obavijesti koju smo dobili sa KCUS-a 19. juna 2020., „neće biti primljeni niti na pregled niti na hospitalizaciju“ bez negativnog testa na COVID-19 ne starijeg od 48 sati – ističe Čengić.


Edin Čengić. Avaz

Iako iz KCUS-a zahtijevaju da negativan test ne bude stariji od 48 sati, Čengić navodi da je zadnji set nalaza koji je stigao do 26. juna bio na uzorke poslane četiri dana ranije.


- Danas se javljao pacijent koji je testiran 19. juna 2020., a mi još nemamo nalaza. Ponavljam, to se do sada nije dešavalo, svih ovih tri mjeseca otkako svakodnevno testiramo. I pokušaji da to riješimo telefonskom komunikacijom sa KCUS-om sada rijetko urode plodom, što, ponavljam, ranije nije bio slučaj i komunikacija je bila kolegijalna i efikasna. Iz pisma je jasno da nisam rekao da ljudi „umiru“ već da „čekanje na nalaz može dovesti do ugrožavanja života i zdravlja pacijenata“, jer se radi o pacijentima različitih zdravstvenih stanja i različitog reda hitnosti, te nije nerealno da će 3-4 dana čekanja dovesti do pogoršanja zdravlja – dodatno pojašnjava direktor Čengić.


Napominje da činjenicom da je rekao da će u slučaju neželjenog ishoda biti ispitivana i odgovornost „onoga ko je uzeo i dostavio“ bris, a to je ustanova koju vodi, ukazuje da nikoga ne optužuje već da je spreman da u tom slučaju ponese i dio odgovornosti koji bi pao na Dom zdravlja.


- Pismo sam poslao i objavio isključivo iz moralne i profesionalne odgovornosti prema zdravlju pacijenata, i neću se libiti da to radim i ubuduće kada ocijenim da time mogu doprinijeti rješenju problema, bez obzira sviđalo se to ili ne pojedincima ili institucijama – navodi na kraju reakcije direktora Čengića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.