BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Volfgang Petrič za „Avaz“: Prevladajte tužnu „bosansku bolest“ samoblokade

Pandemija će pogoditi slabe države poput BiH, jer i ono malo što BiH izvozi neće stići do tržišta koja su u ovom trenutku još uvijek zatvorena

Petrič: Shvatiti dramatičnost situacije. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

29.6.2020

Trenutna blokada rada državnih institucija u BiH, nažalost, nije ništa novo, samo je sada dramatičnije, jer živimo u vrijeme pandemije koronavirusa. Kazao je to za „Avaz“ bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch).  

- Pandemija koronavirusa pokrenula je globalnu krizu kakvu svijet nije vidio gotovo 100 godina. To će još više pogoditi slabe države poput BiH, jer i ono malo što BiH izvozi neće stići do tržišta koja su u ovom trenutku još uvijek zatvorena – pojasnio je Petrič. 

Dodao je da je krajnje vrijeme da političari u BiH shvate dramatičnost situacije.

- Političari su dužni da učine sve kako bi se izbjegao daljnji zaostatak zemlje. Ako ne bude ozbiljnih napora da se prevlada tužna „bosanska bolest“ samoblokade, bojim se da će njeni izmučeni građani i dalje patiti ili nastaviti napuštati svoju domovinu – naglasio je Petrič.

Komentirajući sporazum za izbore u Mostaru, a koji su potpisali lideri SDA i HDZ, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, Petrič ističe da samo može reći - napokon.

- Predugo je to sve trajalo, a uvjeren sam da do tog sporazuma ne bi došlo da se u tim pregovorima nije kao strana pojavila i Evropska unija – smatra Petrič.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.