DETALJI ODLUKE IZ BRISELA

Pročitajte ko iz BiH može putovati u EU i pod kojim uvjetima

U drugom dijelu Preporuke objašnjeno

EU sutra otvara granice za neke od zemalja koje nisu članice. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

30.6.2020

VijećeEvropske unije utvrdilo je spisak zemalja čijji građani od sutra, 1. jula, mogu putovati u zemlje članice Evropske unije.


To su državljani zemalja Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina uvjetno.

Zemlje koje su se našle na spisku. Avaz

U drugom dijelu Preporuka navedene su specifične kategorije putnika sa bitnom funkcijom ili potrebom na koje se ne odnosi privremena zabrana ulaska.

Tu su navedeni zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i profesionalci koji se brinu o starijim osobama, potom granični radnici, sezonski radnici u poljoprivredi, prijevozno osoblje, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i ljudi koje je međunarodna  organizacija pozvala, a čije je fizičko prisustvo potrebno za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno osoblje i humanitarni radnici te civilna zaštita u svojstvu vršenja svojih funkcija.

Ko sve može putovati u EU. Avaz

Dalje se navode putnici u tranzitu, putnici koji putuju iz nužnih porodičnih razloga, pomorci, Osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili iz drugih humanitarnih razloga, državljani trećih zemalja koji putuju u svrhu studija, visoko kvalificirani radnici u trećim zemljama ako je njihovo zapošljavanje potrebno sa ekonomske perspektive te se posao ne može odgoditi ili obavljati u inostranstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.