STANOVNICI VAPE ZA POMOĆI

U Novom Pazaru sve dramatičnije, Srbija i zvanično odbila pomoć BiH

Kapaciteti zdravstvenog sistema Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, naveli iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije

A. Jamaković / Avaz.ba
01.07.2020 17:55

U Novom Pazaru zaražene i cijele porodice

Foto: Arhiv

Stanje u Novom Pazaru sve je dramatičnije. I cijele porodice su zaražene koronavirusom, a nezadovoljni reakcijom vlasti u Beogradu, građani su se nadali pomoći iz Bosne i Hercegovine, ali i ljekara iz Turske.

Iako je naša zemlja spremna uputiti timove medicinske pomoći u Novi Pazar, to srbijanske vlasti nisu prihvatile.

Potvrđeno je to i u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Srbije na notu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kojom je ponuđena pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa u Novom Pazaru.

- Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi BiH u Republici Srbiji i ima čast da, u vezi sa notom Ambasade BiH i notom Ministarstva vanjskih poslova BiH, obavijesti da se Republika Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći nadležnih institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika – navodi se u dopisu Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

  • Timovi Crvenog križa FBiH formirali timove
    Timovi Crvenog križa FBiH formirali timove Foto: CKFBIH
Da su mnogi u BiH spremni poslati pomoć Novom Pazaru, dokaz je i lijep gest

Crvenog križa Federacije BiH (CKFBiH) koji je od svojih volontera formirao medicinski tim od dva ljekara i pet medicinskih sestara/tehničara, koji je spreman putovati u Srbiju, tačnije Novi Pazar te raditi kao ispomoć tamošnjem zdravstvenom sektoru.

- Također, nije isključeno da se broj ljekara poveća u narednim danima. Na raspolaganje su se stavili volonteri i osoblje Crvenog križa, koji nisu medicinske struke, a njihov amgažman zavist će od situacije na terenu - navode iz CKFBiH. 

Napominju da su samog početka pogoršanja stanja u Novom Pazaru preko Društva Crvenog križa BiH u kontaktu sa Crvenim krstom Srbije kojem je također ponuđena pomoć.

- Pokrenut je namjenski račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu Novog Pazara - navode iz CKFBiH.

Komentari

NA VRH