KOMENTAR DANA

Ne zovite Zolaka

Od svjedoka postao osumnjičeni u aferi „Respiratori“ iako je danima uvjeravao medije da je nevin

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

1.7.2020

Istraga u aferi „Respiratori“ sve više se zahuktava. Na desetine svjedoka već je saslušano. Provjerava se dokumentacija, čekaju i određena vještačenja, dokumenti iz Pekinga i Podgorice.

Istražiteljima iz Tužilaštva ide u prilog i odluka Suda BiH da Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove BiH, izrekne mjere zabrane. Potvrđen mu je nesporno i osnov sumnje, a to je zloupotreba položaja. Na desetine je svjedoka koje Zolak sada mora „preskočiti“ na radnom mjestu.

Zolak, zbog zabrane komuniciranja s osumnjičenima, također ne može razgovarati ni s premijerom Fadilom Novalićem, koji je odranije osumnjičen.

Novalić je zvao Zolaka, tvrde tužioci, a odbrana to negira. Međutim, snagu dokaza o tome utvrđivat će Sud. Oduzeti mobiteli i presretnuti razgovori, tvrde tužioci, terete osumnjičene. Navodno su desetine poziva iz Vlade FBiH išle prema Banjoj Luci.

Indikativno je da je Zolak od svjedoka postao osumnjičeni. Danima je prije toga medije uvjeravao da ne zna ni zašto je došla SIPA u njegov kabinet. Da nije govorio istinu, pokazali su ispitivanje i proširivanje istrage. Ovoga puta bio je s advokatom.

Tužitelji imaju težak zadatak da sklope mozaik i dokažu ozbiljne optužbe koje zastupaju, i to bez pritisaka, zakonito i odgovorno. A konačnu odluku donosi Sud BiH. Zbog toga je iznimno važno da se onima koji u sudnici zastupaju državu omogući savjestan i kvalitetan rad. Teret dokazivanja je na njima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.