NOVI PREDSJEDNIK CIK-A

Željko Bakalar za „Avaz“: Podršku određenim nezavisnim kandidatima dale su umrle osobe

Ukoliko Ustavni sud BiH donese odluku da odgađanje izbora nije u skladu s Ustavom, izbori neće biti održani 4. oktobra, kaže Bakalar

E. Halimić / Avaz.ba
02.07.2020 06:52

Bakalar: Bit će poboljšana zaštita glasačkih listića

Foto: Arhiv

Ukoliko iduće sedmice Parlament BiH usvoji nacrt budžeta BiH, Centralna izborna komisija (CIK) stići će do 15. novembra pripremiti održavanje ovogodišnjih lokalnih izbora. Kazao je to za „Avaz“ novoimenovani predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

- Ako Ustavni sud BiH donese odluku da odgađanje izbora nije u skladu s Ustavom, izbori neće biti održani 4. oktobra - poručio je Bakalar.

Neki vjetrovi

Dodao je da, kada kaže da „pušu neki vjetrovi“, kako je rekao na sjednici CIK-a, prije svega misli na činjenicu da su Vijeće ministara i Predsjedništvo usvojili nacrt budžeta BiH u kojem su predviđena sredstva za održavanje izbora.

- Budžet je konačno u parlamentarnoj proceduri i to su ti novi, pozitivni vjetrovi. I sami znate da su rokovi za ovakve aktivnosti davno istekli i da je zbog toga CIK bio primoran donijeti odluku o odgađanju izbora za 15. novembar - pojasnio je Bakalar.

Upitan o zahtjevu SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju izbora, Bakalar kaže da ne može predvidjeti koju će odluku donijeti Ustavni sud.

- Raspisane su i javne nabavke koje imaju svoje rokove. Neke od njih su i međunarodnog karaktera. U toku su međunarodni tenderi za nabavku glasačkih listića, koji će biti nešto drugačijeg izgleda. Uvedene su nove zaštite i to je dio diskrecionog prava predsjednika CIK-a - naglasio je Bakalar.

Govoreći o već zabilježenim zloupotrebama u izbornom procesu, Bakalar je pojasnio da je problem ustanovljen u toku ovjere prijava za glasanje iz inozemstva.

Provjera prijava

- Provjeravane su prijave za glasanje iz inozemstva, ali i potpisi na prijavama za izbore političkih subjekata. Naše službe su ustanovile da su obrasci za glasanje iz inozemstva potpisani od osoba za koje je utvrđeno da su preminule. Također, utvrđeno je prilikom provjere potpisa podrške za neke nezavisne kandidate da su korišteni podaci osoba za koje je utvrđeno da su preminule. Čak su te osobe potpisane svojeručnim potpisom - rekao je Bakalar.

Ističe da je CIK ove informacije proslijedio nadležnim istražnim organima i tužilaštvima u BiH te da se nada da neće biti novih pokušaja zloupotrebe.

Izbori u Mostaru su nepoznanica

Kad je riječ o održavanju izbora u Mostaru, Bakalar kaže da je do sada postignut samo politički dogovor.

- Taj dogovor nije realiziran na mjestu na kojem treba, a to je Parlament BiH. Dok ne vidimo šta će biti izglasano i kakav će biti tekst izmjena Izbornog zakona BiH, ne možemo prejudicirati kada će biti održani izbori u tom gradu. Ne znamo kad će izbori biti raspisani i po kojim pravilima će biti održani - kazao je Bakalar.

Dodao je da pitanje hoće li se ove godine održati izbori u Mostaru treba postaviti Parlamentu BiH.

Komentari

NA VRH