PODRŠKA

Vlada Kantona Sarajevo podržat će manifestaciju u kraljevskom gradu Bobovcu

Premijer KS Mario Nenadić i ministar Kenan Alikadić održali sastanak sa predstavnicima Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug‘99

Nenadić i Pejanović tokom sastanka. Vlada KS

Avaz.ba

6.7.2020

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo podržat će organizaciju manifestacije u kraljevskom gradu Bobovac, povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vlade KS.

Ovo je najavljeno na današnjem sastanku premijera KS Marija Nenadića, ministra Kenana Alikadića s predsjednikom Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug‘99 Adilom Kulenovićem i njenim uvaženim članovima, akademicima Martinom Tajsom i Mirkom Pejanovićem.

- Tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu afirmiše se korijen bosanskog državnog subjektiviteta i utemeljenosti, kao i razvoj državnosti Bosne i Hercegovine u budućnosti - poručeno je sa sastanka.

Kulenović je istakao kako Asocijacija postoji već 27 godina, a da godišnje u prosjeku održi blizu 40 sesija.

Asocijacija postoji već 27 godina. Vlada KS

- Mi nismo prestajali s radom ni tokom pandemije koja je proglašena zbog koronavirusa. Zahvaljujući modernoj tehnologiji sesije su se održavale online. Gosti su nam bili intelektualci iz cijelog svijeta, od Londona do Australije - naglasio je Kulenović.

Na sastanku je bilo riječi i o iznalaženju načina pružanje institucionalne podrške ovoj asocijaciji, jer je ona, prema riječima akademika Pejanovića, jedna od rijetkih koja njeguje analogiju društvenih procesa kroz historiju, zbog čega su poznati u regiji i svijetu.

Premijer i ministar su se saglasili sa navedenim i istakli da se radi o dugogodišnjem i veoma zapaženom radu te da će nastojati da pronađu način i za sistemsku podršku Vlade Kantona Sarajevo ovoj asocijaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.