RAZGOVOR

Mario Nenadić za "Avaz": Hitno izmijeniti Krivični zakon, FBiH jedina u regionu primjenjuje odredbu iz socijalizma

Republika Hrvatska je ove odredbe izmijenila još 2007. godine, pred proces integracije u evropsko društvo, istakao je Nenadić

Nenadić: Ozbiljna neažurnost u zakonodavstvu. Fena

Alen Bajramovic

16.2.2024

Udruženje poslodavaca u FBiH iniciralo je kod Federalnog ministarstva pravde izmjene Krivičnog zakona FBiH s ciljem njegovog usklađivanja sa zakonodavstvom EU. 

U skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta iz 2012. godine, kojom su pojedine odredbe preuzete iz zakona bivše Jugoslavije označene kao sporne i štetne za privatne poduzetnike, ove odredbe davno su izmijenile države regiona, ali i drugi bh. entitet, tako da se one primjenjuju još samo u FBiH.

Brisati odgovornu osobu

Radi se o članu 383. KZ FBiH, kojim se utvrđuje odgovornost za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja od strane "službene ili odgovorne" osobe, pojašnjava direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić, te dodaje da bi iz ovog člana trebalo brisati odgovornu osobu, te precizirati odgovornost službene osobe koja iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja ili ne obavljajući svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom imovinsku korist, drugome nanese štetu ili teže povrijedi prava drugoga.

- Vrlo neobična situacija. Da bi ovo brisanje imalo smisla potrebno je uvrstiti novi član 241a u postojeći kazneni zakon, a to su krivična djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa. 

Taj član bi trebao da precizira odgovornost za službenu osobu koja, s ciljem da sebi ili drugome pribavi imovinsku korist, prouzrokuje pravnu štetu pravnoj osobi čije imovinske interese zastupa ili o čijoj se imovini brine. Suština je da Krivični zakon ne tretira pitanje zloupotrebe povjerenja uprave prema vlasnicima i ne pruža adekvatnu pravnu zaštitu imovine privrednih društava. 

Kao član iz perioda socijalizma i drugačije pravne i stvarne logike i sistema vlasništva, u kojoj je imovina preduzeća bila uglavnom u društvenom vlasništvu, on je danas neprimjenjiv na kompanije s većinskim privatnim kapitalom – kaže Nenadić za portal "Avaza".

Pravna praznina

Dodaje kako ovakva ozbiljna neažurnost u zakonodavstvu stvara pravnu prazninu i povećava nesigurnost stranih investitora, te ima ozbiljne posljedice po obim posebno stranih ulaganja.

- Članom koji je na snazi čak i direktor preduzeća, čiji je stoprocentni vlasnik, može biti osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i ostvario korist iz imovine društva koje je njegovo. 

Želimo da se sistem ažurira i prilagodi potrebama modernog uređenja i evropskim standardima i da se odmah prekine sa podizanjem optužnica za zloupotrebu položaja po ovom osnovu u privatnim i preduzećima sa većinskim privatnim vlasništvom, te da se obustave krivični postupci koji su u toku. 

Republika Hrvatska je ove odredbe izmijenila još 2007. godine, pred proces integracije u evropsko društvo i jasno naglasila da nema nikakve dvojbe da kaznena djela zloupotrebe položaja treba temeljito reformirati na način da se ona ukinu i da se uvede kazneno djelo koje će obuhvatiti sve zloupotrebe koje počine osobe kojima je povjerena briga nad imovinom pravnih subjekata. 

Sva druga kaznena djela koja su neraskidivo vezana za službene dužnosti trebaju se opisati kao kaznena dijela koja se odnose na službene osobe koje, s ciljem da sebi ili drugome pribave protipravnu imovinsku korist, prouzrokuje imovinsku štetu pravnoj osobi čije interese zastupa ili o čijoj imovini brine - ističe Nenadić.

Nastavak evropskog puta BiH podrazumijeva i donošenje niza novih i izmjene postojećih zakona, kako bi se domaće zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom EU i, pored ostalog, osigurala pravna sigurnost i bolji ambijent za investiranje i poslovanje. Iz UP FBiH ističu da puno rade kako bi postali partneri vlastima u uređenju ovih pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.