BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Najčistija i najniža planina: S Igmana pogledat' je lijepo

Gusta šuma i mnogobrojne životinjske vrste Igman čine omiljenim mjestom za lov, alpinizam, paraglajding, jahanje, planinski biciklizam

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

7.7.2020

Igman - Avaz
Igman - Avaz
Igman - Avaz
Igman - Avaz
Igman - Avaz
+1

Nedaleko od Sarajeva smjestio se olimpijski prirodni dragulj Igman, jedna od vodećih turističkih atrakcija. Izgrađen od vapnenca, s brojnim kraškim vrelima i vrtačama, ukrašen je šumskim bogatstvom i livadama koje se u vrijeme cvjetanja pretvaraju u šarene tepihe i privlače veliki broj ljubitelja prirode.




Zdrave navike

Igman predstavlja najnižu planinu u sarajevskom okruženju. Okružuje ga s istoka, sjevera i zapada Sarajevsko polje, a s juga planina Bjelašnica. Tako je Igman dug oko 20 kilometara, linijom od Hadžića do Krupca. Prosječne je visine od 1.300 do 1.400 m, a njegovi najviši vrhovi su Crni vrh (1.646 m), Guvno (1.612 m) i Đurino brdo (1.533 m) te više nižih vrhova, kao Obješenjak, Javor, Rađi vrat, Batak brdo, Javornik i dr. Interesantno je da su svi vrhovi obrasli gustom šumom četinjača, za razliku od drugih planina.


Posjetiocima je omogućeno bavljenje sportom i sportskim aktivnostima na čistom planinskom zraku, kao i potpuna relaksacija i odmor daleko od saobraćajnih gužvi i gradske vreve s ciljem unapređenja zdravih navika života. Šume Igmana su uvijek plijenile pažnju, kako planinara tako i šumara koji su ih iskorištavali.



Glavno borilište

I pored dugogodišnje eksploatacije, šume su dobro očuvane i zadržale su svoju specifičnu raznolikost.

Neposredna blizina Sarajeva i nekada velika brojnost visoke divljači na ovoj planini stvorili su legendu o ovoj planini, kao raju za lovce i krivolovce. Inače, faunu planine karakteriziraju veliki predatori od medvjeda, vuka, divlje mačke, do lisice, a svojevremeno i brojne srne. Od sitne divljači tu su zec i puh koji prati bukove šume. Kada su u pitanju gmizavci, zmije su na prvom mjestu. Ptičiji svijet također je raznolik.

Zbog činjenice da stoljećima nije bila gusto naseljena, planina Igman ponosno nosi epitet tradicionalno čiste planine koja je najviše pogodna za planinarenje. Gusta šuma i mnogobrojne životinjske vrste Igman čine omiljenim mjestom za lov, alpinizam, paraglajding, jahanje, planinski biciklizam.

Na Malom polju na Igmanu tokom ljetnih mjeseci otvara se teren za mali fudbal, boćanje, odbojku, stoni tenis, kao i dječiji zabavni park. Zimi se uređuju staze za skijanje i snoubording, a cijele godine u funkciji je žičara. Ipak, ljepota Igmana, koliko u prirodnim, ogleda se možda čak i više u značaju koji je imao kroz historiju. Tokom 14. zimskih olimpijskih igara bila je, uz Jahorinu i Bjelašnicu, jedno od glavnih borilišta. Igman je i u pjesmi opjevan.




Mudar čovjek

Na Igmanu se u davna vremena nalazio manastir. Domaćin manastira je bio iguman - nadaleko poznat kao mudar čovjek. U narodu je ostalo da je po njemu planina dobila ime.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.