SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA

Helez: Pojedine stranke ne kontrolišu CIK, pa žele da se ne održe izbori

Zastupnik Dženan Đonlagić (DF) poručio je da se CIK-u moraju obezbjeditii sredstva za finansiranje izbora

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

7.7.2020

Zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto kazala je da će zastupnici te stranke predložiti da se budžet razmatra po redovnom postupku, dodajući da je "Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju, Zakon o budžetu, jer nisu smjeli dirati, intervenirati u ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja". 

Zatupnik Zukan Helez (SDP) kazao je da je neshvatljivo ono što zastupnica Krišto govori.

- Ovo je trebalo po hitnoj proceduri da ide prošle godine. Sad samo iz razloga što pojedine političke stranke ne mogu da kontrolišu Centalnu izbornu komisiju treba da sve prodadne. Treba obrnuto da radimo. Pola budžeta smo potrošili, a kažu nam da ne treba hitna procedura. Samo kako ne bi usvojili budžet u kojem je predviđeno finansiranje izbora. Samo nam to fali da se ne održe izbori u ovoj godini – kazao je Helez.

Zastupnik Dženan Đonlagić (DF) poručio je da se CIK-u moraju obezbjeditii sredstva za finansiranje izbora.

- Odgovornost je na oba doma Parlamenta BiH, a nakon što je Vijeće ministara BiH prekršilo zaključak Predsjedništva BiH. Probili su sve rokove, dosta kasnije je dostavljen nacrt budžeta. Predsjedništvo je dosta brzo uputilo nacrt u parlamentarnu proceduru – pojasnio je Đonlagić.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto odgovorila je da neće govoriti o insinuacijama kolege Heleza.  

- Moja intencija nije da ne usvojimo proračun, ali želimo da to uradimo po zakonu – istakla je Krišto.

Zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) kazao je da također smatra da nije dobra praksa da se budžet usvaja po hitnom postupku.

- Ovako je nama uskraćeno pravo da podnosimo amandmane na budžet. Dovedeni smo pred svršen čin. Moramo prihvatiti ono što nam je Predsjedništvo uputilo. Ova praksa nije dobra – istakao je Emrić.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ) kazao je da usvojen budžet u redovnoj proceduri neće biti prepreka za održavanje lokalnih izbora.

- Bilo bi dobro da se ovaj proračun razmotri u redovnoj proceduri – poručio je Kožul.

Zastupnik Saša Magazinović (SDP) podsjetio je na usvajanje budžeta iz 2012. 2013. godine.

- Tad je pod okriljem noći neko došao u ovaj dom i donio nešto što je neko nazvao budžetom koji je stigao iz Predsjedništva. To nije bilo moguće ni pročitati, a ne o tome raspravljati. I tad je usvojen taj budžet i vaša stranka kolega Kožul glasala je za taj budžet. I moja stranka je za to glasala i ja sam i ne ponosim se time. Ali ovog govorim samo da se danas ne treba kriti iza demokratkih procedura - istakao je Magazinović. 

Zastupnik Helez (SDP) ponovo se osvrnuo na mahinacije na izborima. 

- U Livnu se desi da HDZ od jednog sela dobije 500 glasova, a da u tom selu ima samo pet porodica. Ja ne znam da jedna porodica broji 100 članova, ali tako je to kod vas. Pa kod Vas je Opsenica preko noći postao Srbin. Ovo vam danas neće proći jer non stop pokušavate da blokirate državu - naglasio je Helez.

Zastupnik Kožul odgovorio je Magazinoviću i upitao da li se on sjeća ko je bio u Predsjedništvu te 2012. i 2013. godine. 

- Samo da ustanovimo ko je tog čovjeka poslao s tim papirima - kazao je Kožul. 

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da SDP krši Ustav. 

- Vi pokušavate da napravite unitarnu državu i mi ćemo vas zaustaviti. Da sam ja u SDP oni bi imali daleko bolji rezultat - istakao je Lovrinović.

Zastupnik Magazinović odgovorio je Lovrinoviću, da njega ne bi ni primili u SDP.

- Ne znam ko je tad donio budžet preko noći iz Predsjedništva. Niste vi to tad opstruirali, već ste učestvovli u tome - pojasnio je Magazinović.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnica Alma Čolo (SDA) kazala je da postoji visok stepen hitnosti da se usvoji budžet. 

- Pozivanje na raniju praksu nije pravno utemeljen argument. Procedura je sastavni dio pravnog poretka i tako se osigurava ostvarivanje demokratije - poručila je Čolo. 

Zastupnik Pregrad Kojović (Naša stranka) kazao je da svaki budžet zasluižuje javnu raspravu. 

- Ali ovo je jedna od onih situacija kad postoji moralna dilema. Imamo velike strepnje da bi vraćanje budžeta u redovnu proceduru možda odgodilo održavanje izbora, a poučeni primjerom Mostara. Zato ćemo glasati za hitnu proceduru, jer je najvažnija stvar za BiH da se održe izbori - istakao je Kojović. 

Zastupnik Halid Genjac (SDA) poručio je da izjašnjenje o hitnosti ove procedure ujedno i izjašnjenje o tome da li se želi da se izbori ove godine održe ili ne. 

- Izborna komisija ne može niti jednu radnju započeti ukoliko nema osigurana sredstva isključimo iz budžeta. Naše izjašnjenje nije o podržavanju ili nepodržavanju CIK-a BiH. Pitanje izbora je integritet demokratskih procesa. Znamo kakav je fiskalni okvir BiH i znamo vrlo dobro da se ima razloga boriti za promjene, ali dometi su vrlo ograničeni. Mi smo do 15. decembra trebali usvojiti ovaj budžet. Zato predlažem da glasmo prije svega o hitnoj proceduri, za koju će moj klub biti - istakao je Genjac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.