SARAJEVO

Bradara: Izbori za grad Mostar i za ostale jedinice lokalne samouprave će biti isti dan

Prošao je i zaključak koji se odnosi na Travnik, kazala je Bradara

Bradara: Došli smo u situaciju da smo već na pola proračunske godine. Arhiv

Piše: Avaz.ba

8.7.2020

Građani Mostara će nakon 12 godina imati mogućnost izbora i mi smo danas na Domu naroda Parlamenta BiH usvojili izmjene Izbornog zakona koje će uskoro stupiti na snagu, kazala je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara.

- Ovo je plod kompromisa i svaki zakon može biti i bolji, ali u ovom trenutku ovo je bilo jedino moguće. Očekujemo i cjelovitije izmjene Izbornog zakona, a kako bi se ispoštovalo načelo da vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu. Prošao je i zaključak koji se odnosi na Travnik, ali to je već dublja tema, budući da je na prvoj ustavnotvornoj skupštini koja je donijela Ustav Federacije, županija Središnja Bosna i Hercegocačko-neretvanka bile uređenje na isti način. Međutim kroz 75 izmjena Ustava FBiH od strane visokih predstavnika to se u međuvremenu izgubilo. Govorila sam o modelu zrcala kako bi se ove dvije županije uredila na isti način. Na taj način i Travnik bi trebao postati grad jer je to jedino sjedište županije, a da nije grad. Naravno kroz taj proces i zaštitne kvote trebao bi postati uređen kao Mostar – poručila je Bradara.

Na pitanje da li ovo znači da će biti izbora do kraja ove godine, Bradara kaže da to ovisi o procedurama.

- Izbori za grad Mostar i za ostale jedinice lokalne samouprave će biti isti dan – poručila je Bradara.

Bradara: Teško je komentarisati izjave Čovića. Arhiv

Komentarišući izjave predsjednika HDZ-a nakon jučerašnjeg sastanka sda liderima SDA i SNSD, Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom, Bradara je porčila da je teško komentirati izjave predsjednika Čovića.  

- Vjerovatno je to izjavio nakon dugogo sastanka, ali otovoren je proces dogovora o imenovanjima, ali ako nemate dogovor o ključnim pitanjima u BiH onda je teško očekivati bilo šta. Ako nemate partnera za puno toga u BiH, onda je teško imati partnera za kadrovska rješenja – naglasila je Bradara.

Govoreći o imenovanjima, Bradara kaže da na nivou BiH treba osigurati paritet i rotaciju.

- U svim javnim službama treba biti zastupljenost naroda među zaposlenima u skladu sa popisom stanovništva. Mi smo svjedoci da se se koriste različiti popisi – istakla je Bradara.

Na pitanje o usvajanju ovogodišnjeg državnog budžeta, Bradara kaže da se to trebalo desiti na kraju prošle godine. 

- Došli smo u situaciju da smo već na pola proračunske godine, a nastojat ćemo da se isprave anomalije i da odražava realnu sliku u društvu i potrebe. Jučer smo odgodili raspravu upravo za reviziju putnih troškova, to je dvostruki mač, jer ima puno ljudi koji imaju potrebu da dolaze u Sarajevo na posao. Zato smo odgodili reviziju učinka, ali postoji prostor za uštede - naglasila je Bradara. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.