OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJI

Promovisane tri knjige o genocidu

Šesnaesti roman „Bratunačka Sultanija“, autora književnika Mirsada Mustafića iz Srebrenice, govori malo poznatom periodu, egzodusu Bošnjaka iz Sokograda

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

8.7.2020

Sa promocije knjiga - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Programom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u julu 1995. godine pododbor za naučno izdavačko kulturnu djelatnost, Organizacionog odbora, večeras je u Kulturnom centru Srebrenica, organizirao promociju tri knjige o temi genocid. 

Šesnaesti roman „Bratunačka Sultanija“, autora književnika Mirsada Mustafića iz Srebrenice, govori malo poznatom periodu, egzodusu Bošnjaka iz Sokograda, sadašnjeg Užica, Beograda i Smedereva za vrijeme 1862. godine i sudbini u različitim vremenima dvije sultanije, pra nani i pra unuci.

Esnefa Smajlović Muhić u knjizi „Majka Hatidža“ od 375 stranica većeg formata, sa brojnim fotografijama, opisala je životni puta heroine rahmetli Hatidže Mehmedović, koja se od povratka 2000. godine do njene smrti prije dvije godine herojski borila za traženje nestalih, pravdu i procesuiranje ratnih zločinaca.

Promovisana je i deveta „Monumenta Srebrenice kroz minula stoljeća“, više autora, a pod uredništvom prof. dr.sc. Srebreničanina Adiba Đozića, koja govori o istraživanjima, dokumnetima i svjedočenjima.

Pored ovih knjiga u posredstvom Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenic u Liplju, kampu „Marš mira 2020“, po želji autora, organizirano je još nekoliko promocija knjiga o genocidu u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.