SJEĆANJE NA GENOCID

Sutra Marš mira u Beču: Mir može nastupiti samo tamo gdje postoji pravda

Na centralnoj komemoraciji predviđeno obraćanje Zadić, Petriča, Kozarića...

Planirano i obraćanje ministrice Austrije Alme Zadić. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

10.7.2020

Povodom 25. Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici „Consilium Bosniacum", savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, sutra u 18 sati organizira Marš mira.

Marš će početi na Trgu ljudskih prava u Beču i završiti na Trgu heroja, gdje će se održati javni skup odnosno centralna komemoracija u 18.30 sati.

Na skupu je planirano više govora i videoporuka. Obratiti će se Džordž Nidermilbihler (Georg Niedermühlbichlera), člana pokrajinskog parlamenta i gradskog vijeća grada Beča, Alma Zadić, ministrica pravde Republike Austrije, Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, Nurten Jilmaz (Yilmaz), članica parlamenta Republike Austrije i Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.



Plakat s najavom događaja. Avaz

- Ovim skupom želimo sačuvati spomen na žrtve i sjećanje na najgori masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Na ovaj način zajednički radimo za mir u svijetu, za pravdu i opće dobro. Jer mir može nastupiti samo tamo gdje postoji pravda - naglašava Damir Saračević, predsjednik Saveza „Consilium Bosniacum".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.