PREMIJER KS

Nenadić: Srebrenica je bila i ostaje simbol stradanja, nepravde i zločina

Srebrenica je također i simbol istrajne borbe za istinu i pravdu, borbe za bolju budućnost i stabilniji međunarodnopravni poredak, poručio je Nenadić

E. H. / Avaz.ba

Nenadić: Srebrenica je bila i ostaje simbol stradanja, nepravde i zločina

Foto: Avaz


Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida boravio je danas u Potočarima.

U Potočarima kod Srebrenice ukopani su posmrtni ostaci devet žrtava. Ukop i komemoracija upriličeni su u uvjetima zaštite od pandemije, zbog čega je ovo i najtužnija dženaza do sada, jer neke porodice nisu bile u mogućnosti da ukopaju svoje najbliže. 

- Srebrenica je bila i ostaje simbol stradanja, nepravde i zločina koji su obilježili jednu epohu u modernoj svjetskoj istoriji. Srebrenica je također i simbol istrajne borbe za istinu i pravdu, borbe za bolju budućnost i stabilniji međunarodnopravni poredak - poručio je Nenadić.

Potcrtao je kako u srcima svih iskrenih Bosanaca i Hercegovca, Srebrenica uvijek izaziva tugu i beskrajno poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

- Uime građana Kantona Sarajevo, uime Vlade Kantona i u svoje lično ime, izražavam najiskrenije saučesće porodicama danas ukopanih devet žrtava, kao i Majkama Srebrenice i porodicama svih stradalih u srebreničkom genocidu, onih koji su ranije nađeni i ukopani, tako i onih za čijim se posmrtnim ostacima još traga - istakao je premijer.

Nakon završetka komemoracije, sve delegacije su položile ljiljane na zajedničko spomen obilježje i poklonili se ubijenim Srebreničanima te prisustvovali vjerskom programu i dženazi.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici su ukopani: Sead Hasanović, Alija Suljić, Hasan Pezić, Hasib Hasanović, Zuhdija Avdagić, Bajro Salihović, Ibrahim Zukanović, Salko Ibišević i Kemal Musić. Među njima, najmlađi Salko Ibišević ubijen je u 23. godini života, dok je najstariji Hasan Pezić, imao 70. godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari sa današnjim danom su ukopani posmrtni ostaci 6.652 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Više o temi Mario Nenadić

KANTONALNA VLADA
Tim ljekara iz Sarajeva ide u Sandžak
NA VRH

Podijeli članak na