NOVI DIREKTOR SIPA-E

Darko Ćulum za "Avaz": Radit ću u interesu svih građana BiH

Ja ću se truditi da radim u interesu svih građana BiH, kao što sam radio i do sada u svojoj policijskoj karijeri - rekao nam je Ćulum

Ćulum: Veliko iskustvo. Agencije

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

14.7.2020

Darko Ćulum, novoimenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kojeg je danas Vijeće ministara BiH imenovalo za čelnika ove  policijske agencije, rekao je za "Dnevni avaz" da će se truditi da na ovoj poziciji radi odgovorno i korektno.

Saga oko imenovanje, kako nam je kazao, trajala je skoro godinu dana. Ali, na kraju je ipak imenovan za direktora.

 - Ja ću se truditi da radim u interesu svih građana BiH, kao što sam radio i do sada u svojoj policijskoj karijeri - rekao nam je Ćulum.

Ćulum iza sebe ima bogato policijsko iskustvo

Rođen je 11.01.1969. godine u Ljubačevu, opština Banja Luka. Završio je Srednju policijsku školu 1988. godine u Sarajevu, VŠS Filozofski fakultet 1998. godine u Banja Luci i Fakultet bezbjednosti 2009. godine u Banja Luci. 

Policijske poslove obavlja od 1988. godine. U svom dosadašnjem radnom iskustvu obavljao je sljedeće poslove i zadatke: policajca i inspektora po svim linijama rada; od aprila 1999. godine – rukovodilac Grupe za suzbijanje teških krađa; od oktobra 2003. godine – načelnik Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminaliteta; od marta 2006. godine – načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Banja Luka; od januara 2010. godine – načelnik CJB Banja Luka; od februara 2012. godine – načelnik Uprave policije, a od februara 2015. godine obavljao je poslove zamjenika direktora policije. 

Na funkciju direktora policije RS imenovan je 1. septembra 2016. godine. Za direktora SIPA predložen je nakon okončanog konkursa.

Opširnije u sutrašnjem printanom  izdanju "Dnevnog avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.