REAKCIJA NA ODLUKU

Naša stranka: Procesom protiv doktora Gavrankapetanovića se napada na slobodu govora i mišljenja

Kako su naveli, da bi nekom ljekaru bila oduzeta licenca, Sud časti prethodno mora donijeti odluku o izricanju najstrožije kazne zbog kršenja etičkih principa struke

Oglaso se Zdravstveni savjet Naše stranke. NAŠA STRANKA

Avaz.ba

16.7.2020

Nakon što je Etički komitet Ljekarske komore KS odlučio oduzeti licencu doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću v.d. direktora "Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu oglaso se Zdravstveni savjet Naše stranke.

Kako su naveli, da bi nekom ljekaru bila oduzeta licenca, Sud časti prethodno mora donijeti odluku o izricanju najstrožije kazne zbog kršenja etičkih principa struke. 

- Postavlja se pitanje po čemu je to prof. dr. Gavrankapetanović prekršio etički princip? Zakon o liječništvu u članu 34. propisuje da će liječnik smatrati dobrobit pacijenta svojom prvom i osnovnom obavezom. Gospodin Gavrankapetanović je u slučaju djevojčice Nadin Smajlović upravo postupio tako - navedeno je.

Naglasili su da je nedopustivo da se maloljetnom djetetu uskrati pravo na zdravstvenu zaštitu. Kako su naveli, čak i da su roditelji postupili protivpravno, i za to postoji zakonsko rješenje. 

Prema zakonu, kako kažu, je omogućeno pravo na traženje policijske zaštite za ljekare, ali ne i uskraćivanje osnovnog ljudskog prava na liječenje. 

- Proces protiv doktora Gavrankapetanovića se ne vodi zato jer je prekršio bilo kakav postulat struke, jer to nije uradio. Njega žele kazniti jer je koristio svoje pravo na slobodu mišljenja i govora. Samim tim opominju i sve ostale šta im se sprema ako se usude dovoditi u pitanje odluke menadžmenta KCUS-a pa makar se radilo i o zabrani liječenja djeci. Ovim činom nalogodavci ovog procesa krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koja garantuje pravo na slobodu misli i govora. Ljekarska komora ovim činom u potpunosti gubi kredibilitet i nanosi nepopravljivu štetu liječničkoj struci, jer se stavlja u ulogu alata za obračun s političkim neistomišljenicima - poručili su iz Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.