SAOPĆENJE

Elektroprivreda BiH: Plaćanje računa bez prozivije u poslovnicama BH Pošte, slijedi digitalna reforma naplate

Plaćanje struje u poslovnicama BH Pošte omogućeno je svim kupcima koji još nisu spremni za elektronsku komunikaciju

Proces digitalne transformacije omogućit će lakši, brži i jednostavniji način plaćanja računa. Arhiv

Avaz.ba / Srna

17.7.2020

Preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine obavještava građane da im je omogućeno plaćanje računa za električnu energiju u poslovnicama BH pošte. Ta praksa bit će nastavljena i u narednom periodu, saopćeno je iz Elektroprivrede.

Povodom informacija koje su objavljene u pojedinim medijima da Elektroprivreda BiH ukida gotovinsko plaćanje računa za električnu energiju, iz ove kompanije obavještavaju javnost da su u skladu sa globalnim trendovima započete aktivnosti u okviru digitalne transformacije poslovanja, uključujući reformu sistema naplate računa za električnu energiju.

- U tom smislu, sprovodi se postepeno obustavljanje gotovinskog plaćanja naplate na šalterima Elektrodistribucije s ciljem potpunog obustavljanja u naredne dvije godine - saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

U saradnji sa pojedinim bankama omogućeno je e-plaćanje. Ilustracija

Plaćanje struje u poslovnicama BH pošte omogućeno je svim kupcima koji još nisu spremni za elektronsku komunikaciju i plaćanja u svim mjestima gdje je rad naplatnih šaltera obustavljen.

- Troškove provizije plaćanja u BH pošti umjesto kupaca preuzima Elektroprivreda BiH, čime pruža zaštitu kupcima koji nisu u mogućnosti pristupiti elektronskoj naplati. Detaljne informacije o lokacijama u kojima je plaćanje moguće izvršiti na šalterima pošte, a bez provizije, dostupne su na portalu Elektroprivrede BiH - navodi se u saopćenju.

Za kupce kojima više odgovara elektronska komunikacija omogućeno je kreiranje korisničkog naloga putem portala Elektroprivrede BiH (epbih.ba), odnosno pregled računa i potrošnje, registracija na e-usluge poput elektronske dostave računa (e-račun), SMS uvid u stanje računa, te obavještenja o planskim isključenjima.

Iz ovog javnog preduzeća navodi se da će proces digitalne transformacije omogućiti lakši, brži i jednostavniji način plaćanja računa, uz manje troškove.

U saradnji sa pojedinim komercijalnim bankama omogućeno je e-plaćanje, a u narednom periodu očekuje se i aktiviranje usluge bezgotovinskog plaćanje putem mobilnih aplikacija HuHu i OPA, o čemu će kupci biti blagovremeno obaviješteni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.