REAKCIJA LIDERA SBB-A

Radončić o novom zakonu o policiji KS: Ne može se dozvoliti kantonima da prave obavještajne službe

Radončić nam je rekao da je veoma važno da Skupština KS usvoji ove zakonske akte

Fahrudin Radončić. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

17.7.2020

Povodom posljednjih dešavanja u Vladi KS u vezi s predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo zatražili smo komentar od Fahrudina Radončića, lidera SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH.

Radončić nam je rekao da je veoma važno da Skupština KS usvoji ove zakonske akte.

- To će unaprijediti rad i efikasnost, ali i samostalnost policije KS. Stranka demokratske akcije (SDA) je predložila na ove zakone 21 amandman, što nije realno i što je nepotrebno. Međutim, zaista treba dobro uzeti u obzir sugestije da se u kantonima ne mogu praviti nove obavještajne službe, jer bi to mogao biti presedan koji će postati pravilo i u drugim kantonima - rekao nam je Radončić.

Dodatno, kako nam je pojasnio, to je u suprotnosti s već postojećim zakonom o obavještajnoj službi kojim je regulirano da se time jedino može baviti OSA.

- Usto, mora se osigurati da sve suspendirane policijske službenike čeka radno mjesto do okončanja pravosudnog postupka, jer se mora poštivati svačije pravo na presumpciju nevinosti i pravnu sigurnost svakog građanina - kazao je Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.