REAKCIJA

Sindikat policije KS: Hitno usvojiti Zakon, nedostaje nam 300 službenika

Posebno je to dodatno opterećenje obzirom da, pored svih redovnih poslova i zadataka, naši policijski službenici su dodatno opterećeni i migrantskom krizom

MUP KS: Zašto nema oglasa. Avaz

M. Aš. / Avaz.ba

2.9.2020


Sindikat policije Kantona Sarajevo oglasio se danas saopćenjem putem kojeg podržava prijedlog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare da se po hitnom postupku donesu izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.  

Kako nam je rekao Sadik Ećo, predsjednik UO Sindikata, u  više navrata tokom ranijeg perioda zahtjevali su Vlade da utvrdi prijedloge pomenutih zakona i pošalje u dalju skupštinsku proceduru, kako bi isti bili usvojeni. 

Sindikat je putem svojih predstavnika učestvovao u izradi prijedloga izmjena i dopuna oba zakona, te je na iste dao i pismenu saglasnost. Već više od godinu dana, kako navode, zbog određenih zakonskih kolizija i nejasnih pojedinih odredbi Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo ne može da raspiše Javni oglas za odabir kandidata za prijem u radni odnos, a u ovom momentu nedostaje više od 300 policijskih službenika - rečeno je.

- Posebno je to dodatno opterećenje obzirom da, pored svih redovnih poslova i zadataka, naši policijski službenici su dodatno opterećeni i migrantskom krizom, ali i nizom aktivnosti koje su izazvane aktuelnom pandemijom koronavirusa. 

Kako je naglašeno, pored nemogućnosti zapošljavanja novih policijskih službenika, iako je davno donesen zaključak Vlade kojim je odobreno upošljavanje 230 policijskih službenika, zbog važećih zakonskih rješenja nije moguće provesti proceduru unapređenja u neposredno viši čin za više stotina upražnjenih radnih mjesta, tako da je naše članstvo iz reda policijskih službenika koji ispunjavaju uslove za prijavu na eventualne interne oglase za unapređenje, oštećeno, odnosno, uskraćeno im je zakonsko pravo na napredovanje", navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da podzakonskih propisa nije moguće donijeti bez prethodnih izmjena i dopuna navedenih zakona. 

- S tim u vezi apelujemo na nadležne, kako u Skupštini, tako i u Vladi Kantona Sarajevo, da odmah poduzmu neophodne aktivnosti s ciljem donošenja izmjena i dopuna oba predložena zakona. U protivnom, Sindikat policije Kantona Sarajevo će biti prisiljen poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti s ciljem ostvarivanja interesa našeg članstva i stvaranja ambijenta za efikasnije i djelotvornije djelovanje Uprave policije, uključujući i organizaciju i realizaciju protesta pred zgradom Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo- , naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.