UDAR NA KULTURNU BAŠTINU

Stolac: Krivične prijave zbog "križnog puta" protiv don Markovića, Boškovića i drugih

Kako je navedeno iz Pokreta, „don Marković i drugi akteri su izvršili brojne zloupotrebe"

Na području Starog grada Stolac otpočeli radovi na izgradnji „prve postaje križnog puta“. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

20.7.2020

Nakon provedene peticije za zaštitu Starog grada Stolac i upućenih zahtjeva svim nadležnim institucijama da po službenoj dužnosti preduzmu radnje u zaštiti ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, iz Pokreta za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca su protiv odgovornih podnijeli krivične prijave.

Krivične prijave Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona su podnijeli, jer je, kako su naveli izostala blagovremena reakcija države u preventivnom djelovanju i zaustavljanju protivzakonitih aktivnosti.

Tako su krivične prijave podnesene protiv don Rajka Markovića, kao pravnog zastupnika Župe sv. Ilije Proroka Stolac,Ivanke Miličević Capek, direktorice Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine,Željka Babića, dopredsjednika Općinskog vijeća Stolac ispred HDZ-a BiH te preostalih sedam vijećnika HDZ-a BiH, kao i Vidoja Maslaća, nezavisnog vijećnika, Joze Matića, općinskog javnog pravobranioca, Blaža Limova, referenta u Zemljišno-knjižnom uredu Opčinskog suda Čapljina te Stjepana Boškovića, načelnika Stoca.

Kako je navedeno iz Pokreta, „don Marković i drugi akteri su izvršili brojne zloupotrebe kako bi otklonili prepreke sa ciljem realizovanja protivzakonitih radnjih koje su imale za posljedicu znatno oštećenje Starog grada Stolac, sa realnom opasnošću da isti izgubi svojstvo nacionalnog spomenika“.

Koncem juna su, podsjetimo, na području Starog grada Stolac otpočeli radovi na izgradnji „prve postaje križnog puta“, investitora Župe sv.Ilije Proroka Stolac, a nakon što je Općina Stolac dio zemljišta ovog nacionalnog spomenika prodala Župnom uredu.

To je izazvalo brojne reakcije i osporavanja većinom stranaka i bošnjačkih udruženja. Križni put u Stocu blagoslovio je mostarski biskup Ratko Perić, a nakon obreda na Križevcu kod Zavjetnoga križa župnik don Rajko Marković se obratio prisutnima s porukom da nije riječ o provokaciji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.