EVROPSKI KOMESAR

Varhelji: Nastavit ćemo podržavati Bosnu i Hercegovinu

Značajan dio razgovora sa predsjedavajućim Džaferovićem posvećen je ubrzanom provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Varhelji: Pružio podršku ubrzanom procesu ispunjavanja uvjeta. Arhiv

Avaz.ba

20.7.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varheyi). Sagovornici su tokom telefonskog razgovora razmijenili informacije o situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović je informirao Varheljija o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji i zahvalio Evropskoj uniji za pomoć koja je pružena građanima BiH. Razgovarano je i o modalitetima za nastavak pomoći našoj zemlji, posebno u nabavci medicinske opreme i terapijskih lijekova kroz sistem javnih nabavki EU.

Razgovarano je i o programu ekonomskog oporavka EU, koji podrazumijeva i pomoć ekonomiji Bosne i Hercegovine, naročito u oblastima infrastrukture i energetskog sektora.

Jedna od tema bila je i migrantska kriza i način njenog rješavanja. Džaferović je podsjetio da su krizom pogođeni samo pojedini dijelovi Bosne i Hercegovine, u kojima Bošnjaci čine većinu. Zatražio je podršku Evropske unije u jačanju kapaciteta za zaštitu granice BiH, kako bi se smanjio priliv migranata, kao i da EU učini dodatne napore na svojim vanjskim granicama u odvraćanju od migracija.  


Džaferović: Informirao evropskog komesara o mnogim pitanjima. Arhiv

Značajan dio razgovora posvećen je ubrzanom provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi naša zemlja što prije dobila kandidatski status.

Džaferović je informirao evropskog komesara o napretku, naročito kada je u pitanju dogovor o Mostaru te o drugim aktivnostima koje se poduzimaju na ispunjavanju uvjeta Evropske komisije. Komesar Varhelji pohvalio je napredak koji je postignut te pružio punu podršku ubrzanom procesu ispunjavanja uvjeta.


Nakon sastanka na Twitteru se oglasio i Varhelji.

- Pozitivna diskusija sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Fokus je bio na koronavirusu, reformama i napretku na evropskom putu.

Potvrđeno je da će BiH imati beneficije od ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan. Nastavit ćemo podržavati BiH u rješavanju problema migranata – objavio je Varhelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.