SJEDNICA DOMA NARODA

Majkić: Ne smijem ni da zamislim šta će biti ukoliko se ne usvoji budžet

Omogućeno nam je da djelujemo amandmanski, kaže Majkić

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.7.2020

Četvrta hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH počela u Sarajevu, a dnevnim redom predviđena je samo jedna tačka a to je usvajanje državnog budžeta po skraćenom postupku.

Podsjećamo, bitnost što hitnijeg usvajanja budžeta leži i u činjenici da je potrebno osigurati 4,2 miliona KM iz državnog budžeta Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za održavanje lokalnih izbora koji su planirani u novembru ove godine.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) ovom prilikom kazala je da je Komisija za finansije i budžet jednoglasno podržala principe ovog zakona.

- Omogućeno nam je da djelujemo amandmanski. Budući das smo ušli u drugu polovinu godine od nas zahtjeva da se ovo pitanje što prije okonča. Kad govorimo o budžetu moramo imati na umu i da se usvajanjem budžeta omogućava održavanje lokalnih izbora – pojasnila je Majkić.

Dodala je da je budžet prilagođen novonastaloj situaciji.

- Vjerujem da će ovaj zakon biti usvojen, ne smijem da mislim šta će biti ukoliko ne bude – poručila je Majkić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Denis Bećirović (SDP) ovom prilikom kazao je da su prekršene sve procedure kad je riječ o usvajanju državnog budžeta.  

- Kasnimo gotovo devet mjeseci, pošteno je da se bh. Javnosti kaže zbog čega kasnimo i ko je za to odgovoran. Ovo nije ni razvojni, ni socijalni, ni euroatlanski,a zanemaren je i sigurnosni aspekt – poručio je Bećirović . 

Dodao je da je smanjenje budžeta za Ministarstvo vanjskih poslova BiH vrlo loša poruka. 

- Mislim da ovakav budžet nije ni jačanje sigurnosti, a značajno je smanjenje budžeta za Ministarstvo sigurnosti BiH. Niti jedna država u regionu u vrijeme migrantske krize nije smanjila sredstva za sigurnost. Ovaj budžet nije euroatlanski, smanjena su sredstva, a to ima elemente antidejtonskog poteza. Nema sredstva za odbranu, a Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđen je balans snaga u regionu, a Srbija je ozbiljno narušila taj balans. Srbija kupuje borbene helikoptere, avione, tenkove - poručio je Bećirović. 

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje kako BiH reagira na ovu činjenicu. 

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) upozorio je Bećirovića da se drži teme rasprave. 

- Gospodine Špiriću kad neko pomene Srbiju vama se upale sve crvene lampice. Vaša domovina je BiH i brinite se o BiH, a ne o Srbiji - odgovorio je Bećirović. 

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Dodao je da je od ovog budžeta gori samo jedan, a to je onaj neusvojeni. 

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da ne vjeruje da je Bećirović glasao za budžet, a nakon ovakvih zamjerki. 

- Zna on zašto koristi svaku priliku da pomene Srbiju. U ovom Domu može proći samo ono što je prihvaćeno od sva tri naroda i dva entiteta. POzivam Vas da završimo ovaj posao - poručila je Majkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.