SJEDNICA DOMA NARODA

Državni budžet usvojen u prvom čitanju, slijedi amandmanska faza

Mislim da je Predsjedništvo uradilo samo kozmetičke promjene i nisu izdvojena dovoljna sredstva za pomoć a zbog pandemije koronavirusa, kaže Miletić

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.7.2020

U nastavku rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu BiH za ovu godinu na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH delegat Denis Bećirović (SDP) nastavio je raspravu sa delegatkinjom Dušankom Majkić (SNSD).

Bećirović je ustvrdio da delegati trebaju da raspravljaju o tome zašto se Srbija naoružava do zuba, a budući da znamo da je Srbija napala BiH 1992. godine.

- Svečano izjavljujem da neću imati nikakvu repliku na veše opaske, jer vaše diskusije nisu vrijedne – istakla je Majkić.

Delegat Asim Sarajlić (SDA) ovom prilikom kazao je da se svi trebaju vratiti na dnevni red, a to je prijedlog budžeta u prvom čitanju.

- U prvom čitanju raspravljamo o principima na kojima počiva zakon. Zakon se smatra usvojeni tek onda kad ga u istom tekstu usvoje oba doma Parlamenta BiH. Dakle zastupnički dom je usvojio budžet sa amandmanom koji je danas pred nama – istakao je Sarajlić.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Zlatko Miletić (Nezavisni delegat) istakao da se ne slaže s principom pomoći ekonomskom i zdravstvenom sistemu u BiH.  

- Mislim da je Predsjedništvo uradilo samo kozmetičke promjene i nisu izdvojena dovoljna sredstva za pomoć a zbog pandemije koronavirusa. Zdravstveni sustav nam je pred kolapsom, a i ekonomija nam je kleknula. Zbog toga trebalo je planirati značajno veća sredstva koja će se rasporediti entitetima, kantonima i općinama kao pomoć u ovo vrijeme – pojasnio je Miletić.

Prema njegovim riječima, nije mu jasno da se na putne troškove troši 12 miliona, te sedam miliona KM za telefon.

- Kad građani saznaju kako se ponašamo da će biti mnogo negodovanja. A vidio sam da je predviđeno da se kupuju i nova vozila. Mogli smo iznaći 400-500 miliona da pomognemo ekonomiju i zdravstvo. Predsjedništvo BiH je potpisalo ANP ili ga zovite kako god hoćete, a umanjena su nam sredstva za Ministarstvo odbrane BiH, kako je to moguće. Sramota me je da jedna radnica ima plaću od 460 KM, to je pola našeg paušala. Ljudi koji nam nosaju pića dobiju 500-600 KM, a momci u osiguranju 700 KM. Dajte da pomognemo tim ljudima, a oni su jedini koji su ovdje svaki dan. Da njih platimo pola našeg paušala, pa to je katastrofa – naglasio je Miletić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Mladen Bosić (SDS) istakao je da je iznenađen i da izgleda da jedino on će glasati protiv državnog budžeta. 

- Kako mislite pomoći s nivoa BiH zdravstvu, kad je to sve u nadležnosti entiteta. Također je i privreda u nadležnosti entiteta. Za šta ćete potrošiti ovih predviđenih 40 miliona KM. Ovaj put je prekršen princip iz RS da neće biti povećanja državnog budžeta - istakao je Bosić. 

Nakon ove rasprave delegati su većinom glasova usvojili državni budžet u prvom čitanju. Nakon usvajanja u prvom čitanju slijedi amandmanska faza, nakon čega će budžet biti razmatran i u drugom čitanju. U pauzi bit će održana i sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH. 

Ovim je zaključena i četvrta hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, a u nastavku uslijedit će i peta hitna sjednica ovog Doma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.