TRGOVSKA GORA

Tegeltija: Poduzeti odlučnije korake u sprječavanju namjera Hrvatske da odlaže nuklearni otpad u blizini granice sa BiH

Naglasio da će učiniti sve da se to pitanje riješi diplomatski kako ne bi došlo do sudskog spora između dvije zemlje

Avaz.ba
24.07.2020 15:50

Cvijanović, Tegeltija i Rajčević na sastanku sa rukovodstvom opštine Novi Grad/Bosanski Novi

Foto: RTRS

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija naglasio je danas da svi u BiH moraju poduzimati zajedničke i odlučnije korake kako bi se spriječile namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori, u blizini granice sa BiH.

Tegeltija je naglasio da će učiniti sve da se to pitanje riješi diplomatski kako ne bi došlo do sudskog spora između dvije zemlje.

- Nikome ne trebaju sporovi sa susjedima, ni BiH ni Hrvatskoj- dodao je Tegetija.

Rekao je i da očekuje da BiH definiše pravce svog rada po tom pitanju. 

- Određene poteškoće oko definisanja pravca BiH po pitanju Trgovske gore očigledno postoje, a to ćemo riješiti u narednih sedam do 10 dana - istakao je on.

Naglasio je i da bi granični prijelaz u Novom Gradu/Bosanskom Novom trebao da bude otvoren i za robni promet, o čemu se, također, mora razgovarati s Hrvatskom.

Smatra da bi saradnja i komunikacija njegovog kabineta, diplomatske mreže BiH u svijetu, Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH mogla biti bolja.

Tegeltija, entitetska predsjednica Željka Cvijanović i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević razgovarali su danas s rukovodstvom Općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Cvijanović je je dodala da želi da pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori bude riješeno diplomatski, putem razgovora, jer nikome nisu u interesu sudski sporovi.

Naglasila je da se u rješavanje ovih problema trebaju uključiti svi nivoi vlasti.

Komentari

NA VRH