SVJETSKI USPJEH U BIH

„Avaz“ uljepšao Sarajevo najvišim objektom u regionu

Uz rast kompanije i novine, i arhitektonska dostignuća

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

25.7.2020

„Avaz Twist Tower“, u kojem smo od 2008.: Vrhunac superiornosti naše kompanije. Avaz

Kada je, 2. oktobra 1995. godine, prvi broj „Dnevnog avaza“, najvećeg i najjačeg novinskog sistema u BiH, izašao, redakcija je bila smještena u podstanarskim prostorijama bivše kompanije „Bosna-auto“ u Radićevoj ulici, u centru Sarajeva.


Bivša kompanija „Bosna-auta“ u Radićevoj ulici, 1995. godina. Avaz

Već naredne godine „Avaz“ je renovirao u ratu spaljenu zgradu nekadašnjeg Doma kulture „Vaso Pelagić“ na Grbavici, općina Novo Sarajevo, a redakcija našeg lista u nove prostorije, opet podstanarske, preselila se u novembru 1996. godine.

Nekadašnji Dom kulture „Vaso Pelagić“ na Grbavci, 1996.-2000.. Arhiv

Tu se, međutim, najveći i najuspješniji medijski projekt u BiH nije zaustavio. Investitor, graditelj i tvorac najtiražnije bošnjačke novine već do 2000. godine sagradio je prvu zgradu nakon rata u BiH, sadašnju zgradu „Hypo banke“ na Alipašinom Polju.

Sadašnja zgrada „Hypo banke“ na Alipašinom Polju, 2000.-2002.. Avaz

Bila je to trospratna plava ljepotica, koja se odmah našla na svjetskim internet-stranicama kojima su se afirmirala ulaganja u našu državu. Ubrzo, već 2002., „Avaz“ se odlučio na prodaju ove zgrade i ulaganje u gradnju novog objekta - hotela „Radon Plaza“ u Nedžarićima.

Ova naša građevina na 15 etaža, u koju smo se uselili 2004., vrlo brzo etablirala se kao lična karta Sarajeva, a posebno je atraktivan raskošni rotirajući restoran, prvi u ovom dijelu Evrope. Ova je zgrada projektirana u BiH, a većina materijala kojom je sagrađena je iz BiH.

Iako se mislilo da se „Avaz“ skrasio u ovom objektu u Nedžarićima, vodstvo kompanije odlučilo je vratiti se u centar grada i uljepšati Sarajevo najvišim objektom u regionu.

„Avaz Business Centar“ (hotel „Radon Plaza“) u Nedžarićima. Avaz

Tako je na Marindvoru, u srcu grada, počela gradnja najsavremenijeg arhitektonskog dostignuća „Avaz Twist Towera“, najvišeg objekta u ovom dijelu Evrope, koji odmah po gradnji postaje obilježje cijele BiH.

Tako je u „Avaz Twist Toweru“ od 2008. godine sjedište naše kompanije i redakcije. Ovaj impozantni toranj, osim po visini koja doseže 172 metra i površini od 32.000 kvadratnih metara, specifičan je i po svojoj jedinstvenoj staklenoj fasadi koja se uvija, a za čiju je izvedbu do sada u Evropi nedostajalo smjelosti.

Gradnjom ove zgrade pokazali smo da se bh. arhitekti, statističari i konstruktori mogu ravnopravno nositi sa svojim kolegama iz Dubaija, Njujorka, Singapura ili bilo koje druge prijestonice poznate po veleljepnim građevinama.

Posebnu atrakciju „Avaz Twist Towera“ predstavlja vidikovac na vrhu tornja, s kojeg se pruža veličanstven pogled na bh. prijestonicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.