KAO STVARALAC RS-A

Dragomir Kerović, "bosanski doktor Mengele", bit će nagrađen na prijedlog Momčila Krajišnika

Kerović je počinio jedan od najmonstruoznijih zločina u poslijeratnoj BiH, a koji se desio 1997.

Kerović: Monstruozan zločin. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

26.7.2020

Na prijedlog ratnog zločinca Momčila Krajišnika naknadu kao jedan od "stvaraoca RS-a" trebao dobiti i Dragomir Kerović. Ovo je objelodannio poslanik SDS-a u NSRS-u Nebojša Vukanović. 

Kako tvrdi Vukanović, trebao bi dobiti 170.280 KM (66 mjeseci po 2.580 KM).

Poslanik prvog saziva Skupštine Republike Srpske iz Lopara Dragomir Kerović, presuđeni kriminalac, monstrum i ubica koji je ubio svoje nerođeno dijete, najbolji je primjer beskrulupoznosti i drskosti besmislenog i sramnog zahtjeva Asocijacije "stvaraoca" predvođene Momčilom Krajišnikom - napisao je Vukanović. 

Kerović je počinio jedan od najmonstruoznijih zločina u poslijeratnoj BiH, a koji se desio 1997. Tadašnji zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH, kako je utvrđeno presudom, oteo je trudnu ženu s kojom je bio u vanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je bacio na poljanu. Mlada žena (27) bi iskrvarila da je nisu našli prolaznici i hitno je prebacili u bolnicu. Ona je bila pred porođajem. 

Kako piše "Srpskainfo", proces Keroviću trajao je godinama, a "bosanski doktor Mengele“, kako su ga prozvali pojedini mediji, ne bi ni završio na sudu da nije bilo pritiska ženskih NVO i međunarodnih zatvora, a potom se bez problema vratio u profesiju i u politiku.

Ubrzo nakon toga je, izvještava se, skrivio dvije saobraćajne nesreće, u kojima je jedna osoba poginula. Potom je 2015. oborio pješaka na pješačkom prelazu u Loparama, a što je, pišu mediji, pokušao prikriti. Uprkos svemu tome Kerović je 2016. kao kandidat SDS-a pobijedio na lokalnim izborima i postao odbornik u SO Lopare. Danas je, tvrde upućeni, štićenik lokalnog SNSD-a.

Čelnici nekoliko političkih stranaka u RS-u na Palama su potpisali izjavu kojom su se obavezali da će riješiti, kako je navedeno, pitanje "stvaraoca ovog entiteta". Među potpisnicima su bili Milorad Dodik (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) i Petar Đokić (Socijalistička partija). Kasnije su svoje potpise povukli DNS i PDP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.