KORONAVIRUS

Hukić: BiH ide iznad pesimističnog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji

Situacija se pogoršava. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.7.2020

Raspravom o Informaciji o posljedicama djelovanja epidemije konronavirusa na privredu nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Akademik Mirsada Hukić ovom prilikom obratila se zastupnicima.  

- Nažalost ostvarila se predviđanja koja su govorila o pandemiji virusa. Koronavirus vrlo brzo je stekao sposobnost da se prenosi s čovjeka na čovjeka i danas znamo jako malo o njemu. Nemamo efikasnu vakcinu ni lijek. Prepušteni smo metodama praćenja i prevencije. Uočili smo da je virus vrlo varijabilan, a izolovano više od 60.000 mutacija, svrstani su u nekoliko klastera. Naša zemlja nije bila izuzetak – objasnila je Hukić.

Akademik Mirsada Hukić. PrintScreen

Dodala je da da svi kantoni u FBiH su zahvaćeni epidemijom.  

- Najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustoća naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija. Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci obolijevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru – pojasnila je Hukić.

Naglasila je da je BiH zemlja u usponu kad je riječ o epidemiji. 

- Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističnog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.