RAZGOVOR

Piter van der Overart: Najviše migranata sad dolazi iz Bangladeša

Migranti iz Srbije idu u Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju

E. Trako / Avaz.ba
  • Van der Overart: Spavaju u napuštenim zgradama

    Van der Overart: Spavaju u napuštenim zgradama

    Foto: Avaz


Dolasci migranata u BiH su povećani nakon što su zabrane kretanja zbog koronavirusa u susjednim zemljama povučene. A broj dolazaka na sedmičnoj bazi je manji nego u istom periodu prošle godine. Ocijenio je ovo šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM) Piter van der Overart (Peter Auweraert) u razgovoru za “Dnevni avaz”.  

Van der Overart naglašava da nije tačno da migranti iz Srbije idu samo prema BiH već da to rade prema još tri zemlje.  

Prihvatni centri

- Migranti iz Srbije sada idu u Mađarsku, Hrvatsku i Rumuniju. Također, povećan je broj prolazaka kroz prihvatne centre, dakle ne zadržavaju se predugo, kako u Kantonu Sarajevo tako i u Unsko-sanskom kantonu. Kada je u pitanju koronavirus, migranti do sada nisu bili pozitivno testirani zahvaljujući našim partnerima za zdravstvenu zaštitu DRC-u i Ministarstvu zdravstva USK. Što se tiče državljanstava migranata koji dolaze, manje promjene se dešavaju, jer sada ima dosta migranata iz Bangladeša - pojašnjava šef IOM-a u BiH.  

Na pitanje hoće li se ijedan prihvatni centar za migrante otvoriti na prostoru Republike Srpske, Van der Overart navodi da IOM nema nadležnost da odlučuje gdje će centri biti otvoreni.  

  • Otvaranje centara određuje Vijeće ministara BiH

    Otvaranje centara određuje Vijeće ministara BiH

    Foto: Avaz


- Prije svega, željeli bismo naglasiti da je odluka o otvaranju centara u nadležnosti Vijeća ministara BiH. IOM pomaže u rukovođenju centrima, ali ne odlučuje gdje će centri biti locirani. IOM je konzistentno naglašavao da je, kao i u susjednim zemljama, naprimjer Srbiji, bolja opcija imati više manjih centara smještenih u cijeloj zemlji, a ne na samo nekoliko lokacija, kao što je sada slučaj - dodaje naš sagovornik.  

Upitan da prokomentira situaciju u USK, čiji stanovnici na svojim plećima najviše osjećaju posljedice migrantske krize, Van der Overart navodi da su neophodni dodatni kapaciteti za migrante.

- Što se tiče humanitarnog pristupa ovom pitanju, jasno je da nam treba dodatnih kapaciteta, pogotovo nakon što su vlasti u USK donijele odluku o ograničenom broju migranata u privremenom prihvatnom centru Bira i njegovom eventualnom zatvaranju. IOM procjenjuje da u USK ima oko 1.500 migranata koji spavaju u napuštenim zgradama i još nekoliko stotina u Tuzli - potcrtava Van der Overart.  

Pogoršanje situacije

Pogoršanje situacije, navodi on, moglo bi doći s dolaskom zime.  

- Možemo očekivati da će se ova situacija pogoršati kada dođe zima jer je kamp Lipa trenutno samo "ljetni" kamp, a odluka o njegovom prilagođavanju za zimu još nije donesena. Kao podsjetnik, trenutno se oko 1.000 migranata nalazi u centru Lipa. I za novi centar, a i za pripremu Lipe za zimu treba vremena, tako da je vrijeme za donošenje odluka - kazao je na kraju Piter van der Overart.  

Koliko ih ima

- Trenutni broj migranata u zemlji je oko 7.000, ali broj se mijenja. U centrima je uvijek oko 5.200, a ostali spavaju vani. U narednom periodu ne očekujemo puno veći broj dolazaka sedmično nego što je to sada slučaj - dodao je Van der Overart.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na