SJEDNICA

Vijeće ministara BiH: U maju najviše migranata iz Pakistana

U centrima za smještaj migranata 31. maja boravile su ukupno 4.384 osobe

E. T. / Avaz.ba

S današnje sjednice

Foto: VIjeće minsitara BiH


Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u BiH za maj 2020. godine, kada je prijavljeno 514 nezakonitih migranata, što je u odnosu na april ove godine četiri puta više. 

Najveći broj nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima u maju ove godine su bili državljani Pakistana (173), Afganistana (143), Maroka (58), Bangladeša (49) i Alžira (25). 

Istovremeno je u maju smanjen broj migranata koji borave u specijaliozvanim ustanovama institucija BiH te privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata

U centrima za smještaj migranata 31. maja boravile su ukupno 4.384 osobe, dok je 30. aprila ove godine taj broj iznosio 5.604 osobe. 

  • Migranti u Blažuju: Informacija proslijeđena Predsjendištvu BiH

    Migranti u Blažuju: Informacija proslijeđena Predsjendištvu BiH

    Foto: Avaz


U prvih pet mjeseci 2020. godine, od ukupno 5.086 nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima, namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 4.726 osoba, a samo njih 78 podnijelo je zahtjev za azil.

Od početka januara do kraja maja ove godine iz budžeta IPa projekta "Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH" realizovana su sredstva u iznosu 12.484.304 eura, od čega u maju 3.763.813. eura.

prema informaciji IOM-a, u maju ove godine nije bilo uplata donatorskih sredstava na Jedisntveni račun trezora iz agencija UN.

Vijeće ministara dostavit će Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za maj 2020. godine Predsjedništvu BiH na daljnje razmatranje.

Više o temi Vijeće ministara BiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na