ANALIZA BRISEVA

Brčko dobilo laboratoriju za testiranje na koronavirus

Građani će brže znati rezultate

Laboratorija za molekularnu analizu briseva. Konzilijum.ba

Avaz.ba

29.7.2020

Građani Brčko distrikta od ponedjeljka će brže dobijati rezultate testova na koronavirus, s obzirom na to da je u ovaj dio Bosne i Hercegove stigla laboratorija za molekularnu analizu briseva.

Brčko distrikt je epidemiju koronavirusa dočekao bez laboratorije u kojoj bi se vršilo testiranje briseva osoba na SARS-CoV-2. Zbog toga je ovaj posao obavljan u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli te se nerijetko zbog problema u vezi s epidemijom u Tuzlanskom kantonu dešavalo da Brčaci na rezutate testova čekaju po nekoliko dana.  Međutim, od ponedjeljka će i građani Brčko distrikta jednostavnije dolaziti do svojih rezultata, s obzirom na to da je jučer stigla oprema za laboratoriju koja se koristi u svrhu obrade briseva PCR metodom. 

Na prostoru Brčkog postoje i dva aparata za obavljanje takozvanih zatvorenih PCR testiranja, međutim, problem je nabavka testova.

Ukupno su do danas zabilježene 173 SARS-CoV-2 pozitivne osobe u Brčkom, a trenutno je 127 aktivnih slučajeva. Zabrinjavajuće je i da se među njima nalaze zdravstveni radnici.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo, Anđa Nikolić, na kraju je upozorila da na prostoru Brčkog postoji velika mogućnost daljnjeg širenja infekcije virusom, a to je moguće spriječiti jedino pridržavanjem propisanih mjera – nošenje maske, fizička distanca i redovno pranje ruku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.