STAVOVI

Oglasio se bjegunac od bh. pravosuđa Zlatan Mijo Jelić: Ovo je veliko priznanje predsjednika Milanovića za nas

Ova odlikovanja su i prije trebala biti dodijeljena, izjavio je Jelić

Zlatan Mijo Jelić. B. Ćović / Hercegovina.info

E. H. / Avaz.ba

2.8.2020

Optuženik za ratne zločine Zlatan Mijo Jelić oglasio se nakon što su objavljene informacije da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovati na obilježavanju 25. godišnjice „Oluje“, 4. avgusta. 

- Hvala Milanoviću. Ovo odlikovanje koje će predsjednik Milanović dati za četiri gardijske brigade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Specijalnu policiju MUP-a Herceg-Bosne je jedno veliko priznaje za kompletan HVO, te za pripadnike Specijalne policije Republike Herceg-Bosne. Ovim je ispravljena jedna nepravda, ali ovo je i veliki priznaje doprinosu oslobađanju ne samo Bosne i Hercegovine, nego u Hrvatske. Ova odlikovanja su i prije trebala biti dodijeljena - izjavio je Jelić za portal Hercegovina.info.

Zlatan Mijo Jelić. B. Ćović / Hercegovina.info

Govoreći o predstojećem suđenju za ratne zločine koje bi se trebalo odvijati u Hrvatskoj, Jelić je kazao da od podizanja optužnice nalazi u Hrvatskoj.

- Pet godina je trajalo prebacivanje optužnice. Ne bojim se nikakvog suđenja i ne smatram se odgovornim za ono što mi se stavlja na teret. Da imam bilo kakav krimen ne bi sa tražio prebacivanje predmeta u Republiku Hrvatsku. U BiH se Armiji BiH sudi po zakonu SFRJ, to jeste po puno blažem i onom koji je vrijedio u vrijeme rata, dok se pripadnicima HVO-a sudi po onom iz 2003. godine, što je paradoks. Da su u Bosni i Hercegovini koristili zakon koji je u to vrijeme bio na snazi, optužnica se ne bi mogla ni podići - tvrdi bjegunac pred bh. pravosuđem Zlatan Mijo Jelić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.