PROCESI

Afera "Respiratori": Aleksandru Zolaku prestale važiti mjere zabrane

Njemu je bila određena mjerta zabranu sastajanja s određenim osobama, odnosno suosumnjičenima i svjedocima

Zolak: Osumnjičen za zloupotrebu. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

3.8.2020

Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove BiH, koji je osumnjičen u aferi “Respiratori” za zloupotrebu službenog položaja prestale su važiti sudske mjere zabrane, koje mu je odredio Sud BiH na prijedlog Tužilaštva BiH prije mjesec, saznaje "Avaz"

Ovu informaciju potvrdila je za "Avaz" Senka Nožica, Zolakova advokatica.

Ona nam je pojasnila da su mjere prestale da važe 29.jula.

Zolaka ju bila određena mjera zabrane sastajanja s određenim osobama, odnosno suosumnjičenima i svjedocima - uposlenicima Agencije za lijekove koji su radili na izdavanju dozvola "Srebrenoj malini".

Tužilaštvo je tražilo da se ove mjere odrede na period od mjesec što bi trebalo biti dovoljno da se saslušaju svi svjedoci. Sud je to i prihvatio.

Osim Zolaka, ranije su u ovoj aferi osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić, vlasniik Srebrene maline za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, koji su plaćeni 10,5 miliona maraka.

Tužilaštvo u svom prijedlogu tvrdilo je da postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, iskoristio i prekoračio ovlasti te donio rješenje kojim se dozvoljava upis “Srebrene maline” u registar veleprometnika medicinskom opremom kao i izdavanje dozvole za uvoz.

Do sada je saslušano više od 30 svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.