USPJEH

Demineri FUCZ-a u Odžaku očistili 194.192 kvadratna metra

Tokom zadatka na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A (pješadijska mina rasprskavajuća) i tri NUS-a (neeksplodirano ubojno sredstvo)

E. T. / Avaz.ba

Na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A

Foto: FUCZ


Na području općine Odžak završen je još jedan deminerski zadatak - “Obala rijeke Save –  Prud 3” koji je rađen metodom tehničkog izviđanja.  Na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ)  “Orašje B”, “Bihać B”, “Tim za uzorkovanje” “POEK” tim (psi za otkrivanje eksploziva) i Mašinski tim sa dvije mašine za deminiranje.

 • Na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A

  Na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A

  Foto: FUCZ


Sumnjiva površina iznosila je 194.192 kvadrata. Tokom zadatka na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A (pješadijska mina rasprskavajuća) i tri NUS-a (neeksplodirano ubojno sredstvo).

 • Plovni put rijeke Save postao je sigurniji

  Plovni put rijeke Save postao je sigurniji

  Foto: FUCZ


Za vrijeme prethodnog rata ovo područje je bilo između linija konfrontacije, pa je u dosadašnjem periodu, zbog sumnji na minsku opasnost, bio ugrožen lov i ribolov koji su dosta zastupljeni na ovom dijelu uz rijeku Savu. Pošto je poljoprivreda osnovna djelatnost povratnika i mještana Pruda i okoline, završetkom ovog zadatka omogućeno je sigurno kretanje pristupnim putevima koji vode do obradivih površina. Plovni put rijeke Save postao je sigurniji a omogućeno je postavljanje svjetlosne signalizacije i njeno održavanje.

 • Peti deminerski zadatak u Odžaku

  Peti deminerski zadatak u Odžaku

  Foto: FUCZ


Primopredaja ovog zadatka obavljena je između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik Općine Odžak upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

 • Ukupno očišćeno 649.526 kvadratnih metara

  Ukupno očišćeno 649.526 kvadratnih metara

  Foto: FUCZ


Ovo je peti deminerski zadatak na području općine Odžak uz rijeku Savu koji su uspješno završili demineski timovi FUCZ. Pored ovog u proteklom periodu završeni su i radovi na još četiri zadatka (Obala rijeke Save – Prud”, “Obala rijeke Save – Prud 1”, “Obala rijeke Save – Prud 2” i “Obala rijeke Save – Prud 1-A”) na kojima je očišćeno 455. 334 kvadratnih metara sumnjive površine.

 • Demineri na terenu

  Demineri na terenu

  Foto: FUCZ


Sa završetkom ovog zadatka ukupna sumnjiva površina koju su očistili deminerski timovi FUCZ na ovom području iznosi 649.526. kvadratnih metara.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na