POTVRĐENO

Ured za reviziju institucija u FBiH: Konaković netransparentno trošio budžetski novac

Na osnovu analize izdato je mišljenje s rezervom uz zaključak da je netransparentno dijeljen budžetski novac

Konaković netransparentno trošio budžetski novac. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

4.8.2020

Ured za reviziju institucija u FBiH završio je analizu trošenja novca iz kabineta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a iz perioda kada je tu funkciju obnašao Elmedin Konaković (NiP).  

Na osnovu analize izdato je mišljenje s rezervom uz zaključak da je netransparentno dijeljen budžetski novac.


Faksimil dijela izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH. PrintScreen

Revizori su od cjelokupne podjele sredstava najviše pažnje posvetili dodjeli novca udruženjima i pojedincima, a izdvojili su posebno BANU, Medžlis IZ Sarajevo i slično. 

- Raspodjela tekućih i kapitalnih transfera neprofitnim organizacijama i udruženjima sa razdjela Kabineta u iznosu od 490.133 KM nije izvršena transparentno, s obzirom na to da su sredstva dodijeljena bez raspisivanja javnog poziva i utvrđenih kriterija, što nije u skladu sa članom 4. Zakona o budžetima u FBiH i Pravilnikom o postupku po javnom pozivu za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz Budžeta Kantona za 2019. godinu sa razdjela Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a za najmanje 187.208 KM nisu dostavljeni izvještaji o namjenskom utrošku sredstava – navodi se u mišljenju revizora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.