U TOKU PROCEDURE

Državni zatvor otvoren, ali je još prazan

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih

Zatvor u Vojkovićima. Arhiv

Piše: E. T. / Avaz.ba

4.8.2020

Iako je 22. jula zvanično otvoren državni zatvor odnosno Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, još uvijek nije primio svoje prve stanovnike. 


Pivić: Priprema sigurnosnog sistema. Avaz

Kako je za "Avaz" pojasnio zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, u toku su pripreme zatvorskih čuvara odnosno cjelokupnog sigurnosnog sistema.

- Još uvijek zatvorenici nisu prebačeni u Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima - kazao je Pivić za "Avaz".  


Izgled sportske dvorane u zatvoru. Avaz

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina dobila je zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. 


Ćelija u Vojkovićima. Avaz

Otvaranjem ovog zatvora značajno će se rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja „lakših“ krivičnih dijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.