SAOPĆENJE

Tužiteljstvo BiH zatražit će stav VSTV povodom akta dostavljenog od Suda BiH

Navodi da su navedeni zaključci dostavljeni pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne „neregularnosti“ prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužitelji i ovlaštene službene osobe

Održan "prošireni kolegij". Tužilaštvo BiH

Avaz.ba / Fena

4.8.2020

Tužiteljstvo BiH saopćilo je da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH povodom akta dostavljenog od Suda BiH 28. jula ove godine.

- Također, zatražit će se očitovanje, na koji način i uz koje procedure, je došlo do donošenja i selektivne distribucije navodnih „zaključaka“ u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz te institucije.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić održala je "prošireni kolegij" glavnog tužitelja i šefova tužiteljskih odjela i odsjeka u Tužiteljstvu BiH, a povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovoditeljima u ovoj instituciji. 

U saopćenju se navodi da su navedeni zaključci dostavljeni pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne „neregularnosti“ prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužitelji i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

Dodaje se da su tužitelji mišljenja da navedeni „zaključci“ predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH, u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužiteljstvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.

- Zaključak je kolegija da se VSTV BiH upozna s navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima, kako ne bi nastupile štetne posljedice. Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja - navodi se u saopćenju. 

Dodaje se da će Tužiteljstvo BiH, radi zaštite integriteta institucije i tužiteljske funkcije, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.