REAKCIJE

Ustavne i zakonske odredbe razgraničile nadležnosti Predsjedništva BiH i MVP-a

Iz Ministarstva vanjskih poslova ističu da su uredno dostavili izvještaj o popunjenosti DKP mreže, ali Predsjedništvo se nije izjasnilo po ovom pitanju

Turković nije postupila po zaključku sva tri člana Predsjedništva BiH. Arhiv

Avaz.ba / Srna

5.8.2020

Raspoređivanje osoblja u diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) BiH nije uslovljeno novom sistematizacijom, rečeno je Srni u kabinetu ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisere Turković u vezi sa potpisivanjem rješenja o raspoređivanju Gordana Milinića na poziciju ministar-savjetnik u Pekingu mimo zaključka Predsjedništva BiH.

Ustavne i zakonske odredbe decidno su razgraničile nadležnosti Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, ističe se u odgovoru Srni na pitanje zašto je Turković potpisala Miliniću rješenje iako je i dalje na snazi zaključak Predsjedništva BiH da niko ne može ići u DKP i ambasade BiH po svijetu. 

Iz Ministarstva vanjskih poslova ističu da je uredno i u roku dostavilo izvještaj o popunjenosti DKP mreže zajedno sa nacionalnom strukturom, ali Predsjedništvo se nije izjasnilo po ovom pitanju, uprkos, određenom broju urgencija koje je ovo ministarstvo uputilo u proteklom periodu.

Članovi Predsjedništva BiH još u decembru donijeli su zaključak da niko ne može biti raspoređen po diplomatsko-konzularnoj mreži i ambasadama dok ne bude urađena nova sistematizacija u Ministarstvu vanjskih poslova MIP i dostavljen izvještaj o popunjenosti diplomatsko-konzularne mreže po nacionalnom rasporedu.

Turković nikada nije dostavila taj izvještaj, niti je postupila po zaključku sva tri člana Predsjedništva BiH, iako je on i dalje na snazi.

Milinić je kao kadar SDS-a do kraja maja ove godine obavljao funkciju direktora Agencije za promociju stranih investicija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.