USVOJENA PROKLAMACIJA

U Prijedoru održan okrugli stol: "Bosanskohercegovački prosperitet - Prijedor 2030"

Učesnici skupa su usvojili Proklamaciju o društvenom prosperitetu i viziji budućnosti Bosne i Hercegovine

Bosanskohercegovački prosperitet. Medžlis Kozarac

Avaz.ba

5.8.2020

Istaknuti predstavnici bošnjačkog naroda prijedorske regije iz društvenih struktura u zemlji i dijaspori usvojili su „Prijedorsku proklamaciju“ i tri deklaracije u pitanjima o kojima postoji široki konsenzus.

Na inicijativu Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, u amfiteatru Čaršijske džamije u Prijedoru je 30. jula 2020. godine održan Prvi dijaloški okrugli stol u okviru inicijative „Bosanskohercegovački prosperitet – Prijedor 2030“. Cilj skupa je bio razmatranje i sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva zaunapređenje društvenog položaja Bošnjaka i ostalih građana koji promovišu „bosanskohercegovačke vrijednosti“ na području prijedorske regije.

Učesnici skupa su usvojili Proklamaciju o društvenom prosperitetu i viziji budućnosti Bosne i Hercegovine (tzv.„Prijedorsku proklamaciju“), kao i tri deklaracije u pitanjima o kojima postoji široki konsenzus: (1) Deklaraciju o dijalogu i saradnji u prijedorskoj regiji, (2) Deklaraciju o izražavanju potreba i ciljeva za povećanje stepena sistemske podrške bošnjačkom narodu prijedorske regije putem programskog djelovanja društvene strukture u zemlji i dijaspori za period 2020 – 2030, i (3) Deklaraciju o izražavanju potrebe za povećanje stepena uključenosti predstavnika bošnjačkog naroda prijedorske regije u institucijama zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini za period 2020 – 2030.

Prijedor. Medžlis Kozarac

Na skupu su učestvovali istaknuti predstavnici bošnjačkog naroda prijedorske regije iz političke,vjerske, kulturne, ekonomske, medijske, zdravstvene, obrazovne, dobrotvorne, sportske, nevladine i ostale društvene zajednice, među kojima su bili i predsjednik Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić, bivši predsjednici Skupštine Grada Prijedora Azra Pašalić i Sead Jakupović, predsjednici Medžlisa islamske zajednice Prijedor i Kozarac, Ajdin Varmaz i Teufik Kulašić, glavni imami Medžlisa Islamske zajednice Kozarac i Prijedor, Amir Mahić i Husein Velić, generalni sekretar Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru Alma Semanić, direktorica Javne ustanove „Kino Kozara“ Prijedor Anita Hodžić, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture.

Skup je održan pod mjerama propisane i preporučene higijensko-epidemiološke zaštite u uslovima pandemije. Dio učesnika je sudjelovao putem „on-line“ platforme. Napominjemo da je u budućem periodu inicijativa „BHP-Prijedor 2030“ otvorena na bazi dobre volje za sve građane koji prihvataju ciljeve i osnovna načela njenog rada, kao i dokumente koji su usvojeni u radu Prvog okruglog stola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.