GORUĆI PROBLEM

Cikotić s Varheljijem: Pomoć EU u borbi protiv ilegalnih migracija

Ministar Cikotić informirao je komesara Varheljija o migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu. MINISTARSTVO

Avaz.ba

10.8.2020

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić razgovarao je tokom dana telefonskim putem sa komesarom za proširenje Oliverom Vareljijem (Oliverom Varhelyijom). Ministar je komesara upoznao sa trenutnom epidemiološkom i sigurnosnom situacijom u BiH, dok je Varhelyi ponudio dodatnu podršku u borbi protiv ilegalnih migracija.

Ministar Cikotić informirao je komesara Varheljija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu sa kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

On je izrazio zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije COVID-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelji je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu migrantsku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije – odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Komesar Varhelji je obećao dodatnu financijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.