„STOP ŠVERCU"

UIO oduzela duhan i cigarete u vrijednosti od 50.000 KM

Ovu su prvi rezltati nedavno javno pokrenute javne kampanje „Stop švercu“, kojom je Uprava za indirektno oporezivanje

Avaz.ba
15.08.2020 15:19

Cigarete i duhan

Foto: Ilustracija

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 8.326 paklica cigareta i 48,5 kg sitno rezanog duvana koji su se nezakonito prodavali u Bosni i Hercegovini, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 50.000 KM.  

Ovu su prvi rezltati nedavno javno pokrenute javne kampanje „Stop švercu“, kojom je Uprava za indirektno oporezivanje pozvala sve građane u BiH da na otvorenu liniju čiji je broj 080 02 06 07 potpuno besplatno i anonimno dojave savki oblike nezakonite trgovine i utaju indirektnih poreza.

Ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Mostar na više lokacija koje pokriva ovaj regionalni centar privremeno su oduzeli 6.531 paklicu cigareta, 490 ručno punjenih cigareta i 10,5 kg rezanog duhana bez akciznih markica UIO. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 34.270 KM.

Ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli 1.118 paklica raznih cigareta (FM, King) i 11,5 kg sitno rezanog duvana, koji nisu bili na propisan način obilježeni akciznim markicama UIO. Akcizna roba koja se pokušala prometovati na nezakonit način oduzeta je na području Vlasenice. Tržišna vrijednost oduzete robe procijenjena je na 7.729 KM.

Ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo na području opštine Vogošća privremeno su oduzeli 677 paklica cigareta i 14 kilograma sitno rezanog duhana od dva lica, ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 5.751 KM. Navedeni akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje UIO i za iste nije posjedovana vjerodostojna dokumentaciju o nabavci/i porijeklu,

Ovlaštena službenici UIO iz regionalnog centra Banja Luka na području Sanskog Mosta privremeno su oduzeli 13,5 kg rezanog duvana od jednog fizičkog lica. Ova akcizna roba nije bila obilježena akciznim markicama UIO, a tržišna vrijednost procjenjuje se na iznos od 2.250 KM.

Protiv lica od kojih je oduzeta akcizna roba pokrenut će se prekršajni postupci pred nadležnim sudovima. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Tagovi

Šverc Cigarete

Komentari

NA VRH